Sunum
Sunum bir grupla konuşmak, bir toplantıya gitmek veya bir ekibin brifingi gibi çeşitli konuşma durumlarına uyarlanabilen bir iletişim aracıdır. Bir sunum, bir toplantıda konuşma yapma veya bir video konferansta bir nokta oluşturma gibi diğer "konuşma angajmanlarını" kapsayan geniş bir terim olarak da kullanılabilir.[1]
Sunum, bir konunun içeriğini bir kitleye veya öğrenciye anlatma ve açıklama uygulamasıdır. Gösterim, aynı zamanda, bir grupla konuşma, bir toplantıya seslenme veya bir ekiple brifing yapma gibi çeşitli konuşma durumlarına uyarlanabilen iletişim aracıdır. Etkili olabilmesi için, adım adım hazırlama, bilgiyi sunma yöntem ve araçları dikkatle düşünülmelidir. Sunum, dinleyicilere bir mesaj göndermenizi gerektirir ve genellikle 'ikna edici' bir unsur içerir. Örnegin, organizasyonunuzun olumlu çalismalarini, bir isvereyi nasil teklif edebileceğinizi veya neden bir proje için ek finansman almalısınız hakkında bir konu olabilir.[2] Bir sunum, bir kitleyi bir kitleye sunma sürecidir. Genellikle, iyi niyetleri bilgilendirmek, ikna etmek veya oluşturmak için kullanılan bir gösteri, tanıtım, ya da konuşmadır. Bu terim, bir debutante'nin sunumunda olduğu gibi, resmi veya ritüelleştirilmiş tanıtım veya sunum için de kullanılabilir.
Sunum türleri
- Bilgilendirici: bilgilendirici bir sunum kısa ve öz bir noktada tutun. Gerçeklere bağlı kalın ve karmaşık bilgilerden kaçının.
- Öğretim: Bir öğretim sunumundaki amacınız belirli talimatlar veya emir vermektir. Konunuzu iyice kapsamanız gerektiği için sununuz muhtemelen biraz daha uzun olacak.
- Çılgınca: Şaşkın bir sunumda bulunma amacınız, insanları belirli bir sorun veya durum hakkında düşündürmektir.
- Karar verme: Karar vermek sunumunda amacınız, izleyicinizi, önerilen eyleme uygun hale getirmektir. Bir karar verme sunumu, fikirleri, önerileri ve anlaşmaları, ana istemciyi isteklerini yerine getirmeye ikna edecek kadar güçlü bir şekilde sunar.
- İkna edici: İkna edici bir sunumda amacınız, dinleyicilerinizi teklifimizi kabul etmeye ikna etmektir.[3]