Stylus

Stylus veya kalemler, yazı yazma aleti veya örneğin çanak çömlekçilik markalama veya şekil vermenin başka bir biçimi için küçük bir araçtır. Dokunmatik ekran kullanırken navigasyona yardımcı olmak ya da daha hassas olmasını sağlamak için kullanılan bir bilgisayar aksesuarı da olabilir.[1] Genellikle, modern bir tükenmez kalem gibi, dar ve uzatılmış bir personele atıfta bulunur.[2] Birçok kalemler, daha kolay tutulacak şekilde eğriye sahiptir. Bir diğer yaygın olarak kullanılan yazma aracı, Braille alfabesi'nde noktaları delmek için kayrakla birlikte kör kullanıcılar tarafından kullanılan kalemdir.

Balmumu tableti ve Roman stylus

Stylus, bir kaydı tütsülenmiş folyoya veya cama yapıştırmak için kullanılan bir alettir. Çeşitli bilimsel enstrümanlarda, kayıt için kalem yerine bu yöntem kullanılabilir, çünkü geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilme avantajına sahiptir, erken tıkanmaz veya kurumaz ve diğer yöntemlere kıyasla çok az sürtünmeye sahiptir.[3] Bu özellikler bir takım erken sismograflarda ve bir zamanlar yelkenli planör kayıtlarını doğrulamak için kullanılan barografik kayıtlarda yararlıydı. Taramalı tünelleme mikroskoplarında kullanılan kalemlerin ucu sadece bir atoma sahiptir; bunlar etkili bir şekilde en keskin kalemlerdir.

Styluslar çeşitli sanat ve el sanatlarında hala kullanılmaktadır. Örnek durumlar gibi duru aktarmalı harfleri ovuşturmak, tasarımları karbon kağıdı ile yeni bir yüzeye sürmek ve el ile kabartma. Styluslar, metal veya kil gibi malzemeleri içine oymak, halk sanatında ve Meksikalı seramik eserlerinde olduğu gibi noktalar yapmak için kullanılır.[4] Oaxaca nokta sanatı kalemler kullanılarak oluşturulmuştur.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.