St. Hilda's Kolej, Oxford

St Hilda's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Anglosakson azize Whitby'li Hilda'nın adı verilen kolej 1893 yılında bir kız koleji olarak kurulmuş, 2008 tarihine kadar da karma eğitime geçmemiştir.[1] Kolej bugün hem lisans hem lisans üstü seviyesinde neredeyse eşit sayıda erkek ve kız öğrenciye sahiptir.

St. Hilda's Kolej
St Hilda's College
Slogan non frustra vixi (Beyhude geçmedi ömrüm)
Kuruluş 1893
Başkan Sir Gordon Duff
Lisans öğrencileri 400 (2011/2012)
Lisansüstü öğrencileri 175
Konum Cowley Mevkii, Oxford, İngiltere, Birleşik Krallık
Web sitesi st-hildas.ox.ac.uk

Kolejin müdürü, 2014'te görevi devralan Sir Gordon Duff'tır.

2012 itibarıyla kolejin vakıf sermayesi 37 milyon £, toplam mal varlığı 45 milyon £'dir.[2]

Tarihçesi

1893 tarihinde kurulan St. Hilda's Kolej ilk kurulduğu sırada kız öğrenciler için açılmış bir hall idi. Cheltenham Kız Koleji'nin müdürlüğünü de yapmakta olan Dorothea Beale tarafından bir kız koleji olarak kurulmuş, 2008 yılına kadar bu statüde eğitim faaliyetlerine devam etmiştir. Diğer Oxford kolejleri zaman içinde karma eğitimi benimsese de eski bir müdür yardımcısına göre St. Hilda's içinde bu konu ciddi olarak 1997 yılına kadar tartışılmamış, tartışıldığında da koleje kabul edilecek personelin cinsiyeti görüşülmüştür.[3] 7 Haziran 2006 tarihinde yönetim kurulunda yapılan bir oylama sunucu[1] koleje erkek ve kız öğrenci ve öğretim üyelerinin kabul edilmesi onaylanmıştır. Çok az bir oy farkıyla verilen bu karar, kolej yönetiminin "mütehakkim" tavır gösterdiği başarısız oylamalardan sonra gelmiştir.[4] Kolejin eski mezunları ve bazı öğrencileri bu karardan memnun olmamıştır.[5]

Ekim 2007'de ek bir imtiyaznamenin alınmasıyla ertesi yıl St. Hilda's ilk erkek öğrencilerini kabul etmiştir. Kolej bugün lisans ve lisans üstü seviyelerinde neredeyse eşit sayıda öğrenciye sahiptir.

Kadınlar kürek kulübü

St. Hilda's, 1911 yılında Oxford ve Cambrige kolejleri arasında kadınlara ait bir kürek takımı kuran ilk kız koleji olmuştur. Oxford Üniversitesi Kadınlar Kürek Kulübü'nün (OUWBC) kurucusu St. Hilda's öğrencisi H.G. Wanklyn'dir; beş Hilda's kürekçisiyle birlikte 1927'deki ilk Kadınlar Kürek Yarışı'nda dümenci olarak yer almıştır. 1969 yılında St. Hilda's takımı Oxford tarihine geçerek "Summer Eights" müsabakasında yer alan ilk kadın takımı olmuştur. Takım müsabakada 12. olmuştur.[6]

Belgesel

St. Hilda's öğrencileri, 2002'de yayımlanan Channel 4 belgeseli "College Girls"e konu olmuştur.[7]

Yerleşkesi

Cherwell Nehri kıyısındaki Milham Ford Binası

Kolej Oxford ana caddesinin doğusunda, Magdalen Köprüsü'nün öbür ucundaki Cowley Mevkii'ndedir. Cherwell Nehri'nin doğusunda yer alan tek Oxford kolejidir. Öğrenci konutları, derslikler, yemek salonu, kütüphane ve idari ofislerin bulunduğu altı büyük bina bu yerleşkede bulunur: Hall, South, Milham Ford, Wolfson, Garden ve Christina Barratt Binası (2001 tarihli). Bunun yanı sıra, Jacqueline du Pré Müzik Salonu, kolejin fahri üyesi olan ünlü çellistin adını taşımaktadır. Kolejin Iffley Yolu ve Cowley bölgesinde mülkleri de bulunmaktadır. Oxford Üniversitesi'nde sporun ağırlıklı olarak yapıldığı Iffley Road Sports Complex'e en yakın olan Oxford kolejidir.

Kolej yerleşkesi Cherwell Nehri boyunca uzanır; kolejin çoğu odası nehre ve ötesindeki tarlalara bakmaktadır. Kolejin kayık filosunu öğrenciler yaz aylarında ücretsiz olarak kiralayabilirler. Maalesef kolejin yeri sorunlara da yol açmış, Milham Ford binasını zaman zaman su basmıştır.

Binaları

The Jacqueline Du Pré Müzik Salonu

The Jacqueline Du Pré Music Building

Jacqueline du Pré Müzik Salonu (JdP), St. Hilda's Kolej'e aittir. Oxford doğumlu, kolejin fahri üyesi Jacqueline du Pré'nin ismini verdiği JdP, 1742 tarihli Hollywell Müzik Salonu'ndan beri müzik için yapılan ilk konser salonuydu. 1995 yılında van Heyningen ve Haward Mimarlık tarafından yapılan salonda Steinway piyanolu Edward Boyle Oditoryumu ve bir dizi prova odası bulunmaktadır. 2000'de mimarlık şirketi fuaye alanını yenilemiş ve genişletmiştir; eğimli cam bir yapı binaya eklenmiştir. St. Hilda's Müzik Topluluğu'nun sık sık gerçekleştirdiği resitallerin yanı sıra, JdP aynı zamanda dünyaca ünlü müzisyenlerin dinletilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda JdP'de sahne alan müzisyenlerin arasında Steven Isserlis, Jerusalem Dörtlüsü, Chilingirian Dörtlüsü ve Belcea Dörtlüsü bulunmaktadır. Bina aynı zamanda amatör tiyatro grupları tarafından da kullanılmaktadır. St. Hilda's Kolej Tiyatro Topluluğu, 2008 yılından beri Edward Boyle Oditoryumu'nda yılda birkaç oyun sahnelemektedir.

Galeri

St. Hilda's Kolej mezunları

St. Hilda's Kolej mezunları arasında Nottingham'lı romancı Susanna Clarke, İngiliz Liberal Demokrat parti üyesi Susan Kramer, BBC çalışanı gazeteci Zeinab Badawi, eleştirmen Helen Gardner, eleştirmen ve biyografi yazarı Hermione Lee, romancı Val McDermid, öykücü Helen Simpson ve Kusursuz Kadınlar, Sonbahar Kuarteti ve Bir Kadeh Nimet gibi romanların yazarı Barbara Pym bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. "St Hilda's College to admit men" 19 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC, 7 Haziran 2006. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  2. "St Hilda's College Annual Report and Financial Statements: Year Ended 31 July 2012" (PDF). 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  3. Hilda Brown "Sex and the Hildabeast", 15 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Times Higher Education [Supplement], 7 Mart 2003
  4. Peter Foster (4 Aralık 2003). "St Hilda's college votes to remain women-only". Telegraph.co.uk. 29 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  5. "Oxford University to admit men to St Hilda's". Mail Online. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  6. "1969 - St Hilda's Make Rowing History - St. Hilda's College Boat Club". Sites.google.com. 25 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2014.
  7. Anthea Milnes "No men please, we're studying" 22 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian, 5 Eylül 2002

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.