Simav Çayı Havzası

Simav Çayı (ya da Susurluk Çayı veya Çapraz Çayı), kaynağını Simav yakınlarındaki Şaphane Dağları'ndan alır. Susurluk ovası'nda kuzeye yönelir ve en son Karacabey'den geçerek Marmara Denizi'ne dökülür. Marmara Denizine dökülen en büyük ırmaktır. Antik adı 'Makestos'dur.

Simav Çayı havzası
Diğer adı Susurluk Çayı olan Simav Çayı, Karacabey'in kuzeyinde Marmara Denizine dökülmeden önce Nilüfer Çayı ile birleşir.

Simav Gölü'nün doğusundaki dağlardan gelen kaynaklar gölde birleşir. Gölden çıkan çay önce batıya, Bigadiç-Sındırgı arasında kuzeye yönelir. Susurluk ilçe merkezinin doğusundan geçer. Manyas Gölü ve Ulubat Gölü'nün arasından akar. Ulubat Gölü'nün fazla sularını boşaltan Uluabat Deresi ve Manyas Gölünden çıkan Karadere çaya katılır. Daha aşağılarda, Ekmekçi köyü kuzeyinde, Bursa Ovası'nın sularını toplayan Nilüfer Çayı Susurluk Çayı'na dökülür. Gölden çıkan suları aldıktan sonra Susurluk Çayı'nın adı artık Kocadere olur[1].

Susurluk Çayı'na, çevresindeki akarsuları toplaması, merkezi konumda olması ve diğer akarsulardan daha uzun olması nedeniyle Susurluk Irmağı denilir.

Başlıca kolları; Nilüfer Çayı ve Kocaçay'dır. Ulubat Gölü'ne dökülen Mustafakemalpaşa Çayı, gölden Ulubat Deresi adıyla çıkar, Susurluk Çayına katılır. Akarsuyun yatak eğimi az olduğundan akış hızı yavaştır. Yağışlı zamanlarda kabaran ırmağın yanlarına setler yapılmıştır. Yaz mevsiminde suları azalır. İçerisinde çok çeşitli balık bulunur, en yaygını aynalı sazandır.

Kaynakça

  1. "TÜRKİYE'NİN AKARSULARI VE VADİLERİ" (PDF). dicle.edu.tr. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2015.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.