Shiloh Muharebesi

Shiloh Muharebesi veya Pittsburg Landing Muharebesi, Amerikan İç Savaşı'nda 6-7 Nisan 1862 tarihleri arasında Batı Cephesi'nde, Güneybatı Tennessee'de gerçekleşti. Tümgeneral Ulysses S. Grant komutasındaki Birlik Ordusu Tennessee'nin içlerine girmek için Tennessee Nehri'nin batı kıyısına geçti. Pittsburg Landing'de kamp kuran General Albert Sidney Johnston ve General PGT Beauregard komutasındaki Konfederasyon güçleri, Grant'ın ordusuna ani bir saldırıda bulundu. Konfederasyon kuvvetleri ilk gün önemli başarı elde etse de savaşın ikinci gününde yenildi.

Shiloh Muharebesi
Amerikan İç Savaşı

Shiloh Muharebesi (Thure de Thulstrup)
Tarih6-7 Nisan 1862
Bölge
Sonuç Birlik zaferi.
Taraflar
 Birlik  Konfederasyon
Komutanlar ve liderler
Ulysses S. Grant
Don Carlos Buell
Albert Sidney Johnston 
P. G. T. Beauregard
Çatışan birlikler
Tennessee Ordusu
Ohio Ordusu
Mississippi Ordusu
Güçler
66,812 44,699
Kayıplar
13,047[1]
(1,754 ölü
 8,408 yaralı
 2,885 esir/kayıp)
10,699[2]
(1,728 ölü
 8,012 yaralı
 959 esir/kayıp)

6 Nisan'da savaşın ilk gününde Konfederasyon birlikleri uzaktan Birlik kuvvetlerini takip ederek, batıdaki Owl Creek bataklığı içinde sıkıştırdı. Johnston, Tümgeneral Don Carlos Buell'un Ohio Ordusu gelmeden önce, Grant'ın Tennessee Ordusu'nu yenmeyi umuyordu. Konfederasyon savaş hatları şiddetli çatışmalar sırasında karıştı ve Grant'ın askerleri yerine Konfederasyon kuvvetleri kuzeydoğu Pittsburg Landing yönünde geri çekilmeye başladı. Geri çekilmeye başlayan Tuğgeneral Benjamin M. Prentiss ve WHL Wallace'ın askerleri, Birlik kuvvetleri tarafından savunulan "Hornet Yuvası" adı verilen yol üzerinden, pozisyonunu sağlamlaştırmak amacıyla, çok sayıda topçu bataryasının koruması altında taarruza kalktı. Prentiss teslim olurken, WHL Wallace Shiloh bölgeinde ölümcül bir şekilde yaralandı. General Johnston savaşın ilk gününde öldürüldü ve Beauregard, onun yerine komutayı aldı. O gece Birlik kuvvetleri son saldırıya karar verdi.

Buell'un ordusu 6 Nisan akşamında Grant'in ordusuna takviye olarak geldi ve Ertesi sabah Birlik komutanları tüm hat boyunca bir taarruz başlattı. Konfederasyon kuvvetleri, Kuzey Mississippi içlerine ilerleyen Birlik Ordusu'nu durdurma umutlarını bitirerek, o zamana kadar Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en kanlı savaşından çekilmek zorunda kaldı.

Kaynakça

  1. Cunningham, pp. 42224.
  2. Cunningham, p. 422.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.