Selofan

Selofan, rejenere selülozdan yapılmış ince, şeffaf bir tabakadır. Havaya, yağlara, greslere, bakterilere ve suya geçirgenliği düşük olması onu gıda paketleme için yararlı kılar. Selofan su buharına oldukça geçirgendir, ancak bunu önlemek için nitroselüloz lak ile kaplanabilir.[1]

Zencefilli kek ile şeffaf selefon ambalajı ve çikolata kalpleri ile baskılı selefon çanta.

Gıda ambalajlarının yanı sıra selefon, şeffaf basınca duyarlı bant, tüp ve diğer birçok uygulamada kullanılır.

Diğer pek çok benzer malzemenin aksine, selofan biyolojik olarak parçalanabilir. Bununla birlikte, imalatında toksik kimyasallar kullanılmaktadır.

"Selofan" bazı ülkelerde genel bir terimdir, diğer ülkelerde ise tescilli bir ticari markadır.[2]

Üretim

Odun, pamuk, kenevir veya başka kaynaklardan gelen selüloz, viskoz denilen bir çözelti yapmak için alkali ve karbon disülfür içinde eritilir; bu, daha sonra viskozu selüloza dönüştürmek için bir yarıktan seyreltilmiş bir sülfürik asit ve sodyum sülfat banyosuna sıkılır. Film daha sonra birkaç banyodan geçirilir, biri kükürtü gidermek, biri filmi kurutmak için, diğeri filmin kırılgan hale gelmesini önlemek için gliserin gibi yumuşatıcı maddeler eklemek içindir.[3]

Yarık yerine bir delik kullanan benzer bir işlem, rayon adı verilen bir elyafı yapmak için kullanılır. Kimyasal olarak, selofan, rayon ve selüloz, glikoz polimerleridir; kimyasal olarak değil yapısal olarak farklılık gösterirler.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.