Sarıyer, Şebinkarahisar

Tarihçe

Sarıyer Köyü, Şebinkarahisar’ın doğusunda, şehir merkezine 14 km mesafede, Sipahi, Dönençay, Sultankonağı ve Yıltarıç köyleri arasında kurulmuştur. Daha önceleri Hahavla olarak anılan köyün ismi halkın isteği üzerine Sarıyer Köyü olarak değiştirilmiştir. Sarıyer merkez ve kayadibi mahallelerinden oluşan köy 50 hanedir. 1990 Türkiye Genel Nüfus sayımın göre köyün nüfusu 142 kişidir.

Köy nüfusunun 25 misli Sarıyerli Ankara, Bursa, İstanbul’da özellikle de Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş’ta ikamet etmekte, ticaret ile uğraşmaktadırlar. Şebinkarahisar Sarıyer Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’ni kurarak (1965) gurbet ile sıla arasındaki bağları koparmamak için sosyal kültürel ve ekonomik güçbirliği yolunda çözümlerde üreten Sarıyerliler diğer derneklerin etkinliklerini de ilgi ile izlemektedirler. Suyu, havası, güzel görünümü ve turistik yerleri ile ünlü olan Sarıyer Köyü’ne özel otolarla, minibüslerle gidilmektedir. Hem Biroğul mahallesinden hem de Hasanşeyh köyünden Sarıye’e ulaşabilmektedir. Alt yapı eksikliği sebebiyle kışa aylarında ve yağmurlu havalarda ulaşım güçlükle yapılmaktadır. Yoyga çorbası, haşıl, bulgur pilavı, keşkek, katıklı çorba, turşu mıhlası köyün meşhur yemekleridir. Fırınkurusu, çökelikli, cevizli katmer, cevizli kete, bişi ve hurma yine meşhur ekmek ve hamurişi çeşitleridir. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İbrahim Çiftçi muhtar seçilmiştir. Gurbette yaşayan Sarıyerliler düğünlerde, bayramlarda ekim ve hasat zamanı sık sık köye gelmekte, çalışmalara katkıda bulunmaktadırlar. Diğer köylerde olduğu gibi Sarıyerde’de betonarme evlerin sayısı çoğalmaktadır. Elektrik ve telefon mevcut olmasına karşın zaman zaman baş gösteren arızalar yüzünden köy halkı sıkıntılı günler geçirmektedirler.

Kültür

Yayla çorbası, haşıl, bulgur pilavı, keşkek, katıklı çorba, turşu mıhlası köyün meşhur yemekleridir. Fırınkurusu, çökelikli, cevizli katmer, cevizli kete, bişi ve hurma yine meşhur ekmek ve hamurişi çeşitleridir tavşan içi yine yemek çeşitleridir.

Coğrafya

Giresun iline 133 km, Şebinkarahisar ilçesine 14 km uzaklıktadır.

Nüfus

85

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 85
2011 95
1990 141

Dış bağlantılar

https://www.facebook.com/SariyerKoyu28/?fref=ts

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.