Süt tozu

Süt tozu veya kurutulmuş süt, sütü kuruyana kadar buharlaştırarak üretilen bir mandıra ürünüdür. Süt kurutmanın bir amacı sütü korumaktır; süt tozu, sıvı sütten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve düşük nem içeriği nedeniyle soğutulmasına gerek yoktur. Diğer bir amaç da ulaşım ekonomisi için kütlesini azaltmaktır.[1] Toz süt ve süt ürünleri, kuru tam yağlı süt, yağsız (yağsız) kuru süt, kuru ayran, kuru peynir altı suyu ürünleri ve kuru süt karışımları gibi maddeleri içerir. İhraç edilen birçok süt ürünleri, Codex Alimentarius'ta belirtilen standartlara uygundur. Birçok süt tozu formu borsalarda işlem görmektedir.

Toz süt, gıda ve sağlık (beslenme) ve ayrıca biyoteknoloji için kullanılır.

Toz süt, bebek maması, çikolata ve karamelli şekerleme gibi şekerlemelerin üretiminde ve sıvı süt ilave edilmesinin ürünü çok ince hale getireceği pişmiş malların tariflerinde sıklıkla kullanılır.[2] Toz süt, gulab jamun olarak bilinen ünlü Hint süt topları ve chum chum (yağsız süt tozu ile yapılan) olarak bilinen popüler bir Hint tatlı incelik (rendelenmiş hindistancevizi serpilir) gibi çeşitli tatlılarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Toz süt, Dünya Gıda Programı yardım malzemeleri, serpinti barınakları, depolar ve taze sütün uygun bir seçenek olmadığı yerlerde de yaygın bir maddedir. Nakliye ve depolama maliyetlerinin azalması (azalan hacim ve ağırlık, soğutulmuş araç yok) nedeniyle birçok gelişmekte olan ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer kuru gıdalar gibi, bozulmayan olarak kabul edilir ve survivalizm, doğa yürüyüşü zamanı tercih edilir.[3]

Kokain ve diğer ilaçlara benzerliği nedeniyle, toz süt bazen film yapımında üflenebilecek toksik olmayan bir prop olarak kullanılır.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019.

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.