Rick Wright

Richard William "Rick" Wright (28 Temmuz 1943 - 15 Eylül 2008) Pink Floyd grubunun klavyecisidir. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

Rick Wright
Rick Wright sahnede (2006).
Genel bilgiler
Doğum adı Richard William Wright
Doğum 28 Temmuz 1943 Hatch End, Middlesex, Birleşik Krallık
Ölüm 15 Eylül 2008
Tarzlar Progresif rock, psychedelic rock, experimental rock
Meslekler Müzisyen, Söz yazarı
Çalgılar Klavye, org, piyano, synthesizer, trombon, vokal, gitar, keman, klavsen, saksafon, çello, mellotron, farfisa, vibrafon
Etkin yıllar 1964-2008
Müzik şirketi Capitol, Columbia, EMI, Harvest
İlişkili hareketler Pink Floyd, Zee, David Gilmour, The Screaming Abdabs (Sigma 6)

Pink Floyd

28 Temmuz 1943'te doğdu. Müzik kariyeri Londra'daki The Regent Street Polytechnic'e girmesi ve Roger Waters ile tanışması ile başladı, ancak o mimar olmak istemiyordu, tek düşündüğü şey müzik yapmaktı. İlk grubu Nick Mason ve Roger Waters ile beraber kurdukları Sigma 6'dır. Daha sonra birçok isim alan bu grup Syd Barrett'in katılımıyla Pink Floyd'a dönüştü. Rick Wright da The Screaming Abdabs grubunda beraber çalıştığı Juliette Gale ile 1964'te evlendi.

Grubun ilk döneminde Syd Barrett ile birlikte grubun en çok şarkı yazan kişisiydi. Grubun ilk dönemlerinde çok baskın olan klavye sound'una neden olmuştur. The Great Gig In The Sky onun en başarılı bestelerinden biridir. Ayrıca "Shine on You Crazy Diamond" ve "Echoes" gibi deneysel eserlerin yaratılmasında büyük katkıları bulundu.

Gruptan ayrılış ve solo çalışmalar

Pink Floyd'da Roger Waters sadece kendi bestelerini kullanmaya başladığı için, Wright kendi bestelerini 1978'de Wet Dream albümüyle yayınladı. The Wall'dan sonra anlaşmazlıklar nedeniyle gruptan ayrıldı.[1] Ancak, The Wall konserlerinde grup üyesi olmadan müzisyen olarak çıkarıldı. Konserler büyük bir zararla sonuçlandığından, bu işten tek para kazanan sadece turne müzisyeni pozisyonunda olduğu için o oldu.

[The Final Cut (albüm])|The Final Cut], bulunmadığı tek Pink Floyd albümüdür. 1982'de eşi Jennifer'dan ayrılıp 1984'te yeni eşi Franka ile evlendi. 1984'te arkadaşı Dave Harris ile Zee adlı bir grup kurdu. Atlantic şirketinden yayınladıkları Identity albümü ticari açıdan başarısız oldu.

Pink Floyd'a dönüş ve "Broken China"

Waters'ın ayrılmasıyla Pink Floyd'a dönen Wright, "A Momentary Lapse of Reason" albümünde yasal sorunlar yüzünden stüdyo müzisyeni olarak göründü ancak "The Division Bell" albümünde ise tamamen Pink Floyd üyesi oldu. Albümün çıktığı yıl Rick Wright ikinci eşinden de boşandı.

1996'da Broken China adlı ikinci solo albümünü çıkardı. Bu albümdeki bilgisayar destekli prodüksiyonlar ve Sinead O' Connor, Anthony Moore ve Tim Renwick gibi sanatçıların katkısı, "Broken China" albümünü ilk solo albümden daha başarılı kıldı.

Rick Wright, son yıllarda grup arkadaşı David Gilmour'un albümlerinde ve konserlerinde klavye çalıyordu. 3. solo albümü için çalışmalarına devam ediyordu.

Ölümü

15 Eylül 2008, detayları açıklanmayan bir kanser sonucu hayatını kaybetti. David Gilmour Wright'a saygı olarak Richard Wright'ın da normalde katılacağı ama iyi hissetmediği için katılmayacağını belirttiği bir televizyon programında grubun daha önce hiç canlı çalmadığı Wright bestesi "Remember a Day"i çaldı.

Ekipman

Rick Wright müziğe üflemeli çalgılarla başlamıştır. Daha sonra Farfisa marka org kullanmaya başladı. İlk dönemlerde konserlde vibrafon ve "Biding My Time" şarksıında olduğu gibi trombon da kullanıyordu. Daha sonraki yıllarda eko efekti için Binson Echorec kullanan Wright, 1970'lerde Farfisa yerine Fender, Wurlitzer, Hohner gibi markalar kullanmıştır. 1987'de itibaren Kurzweil markasını kullansa da Gilmour'un "On An Island" turunda yine Farfisa e Hammond piyano da kullanmıştır.

Solo Çalışmaları

Solo Albümler

  • Wet Dream (1978)
  • Broken China (1996)

Zee

  • Identity (1984)

David Gilmour

  • On An Island (2006)

Syd Barrett

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.