Remzi Yusuf

Abdülbasit Mahmud Abdülkerim veya tanınan adıyla Remzi Yusuf (Arapça: رمزي يوسف‎; d. 20 Mayıs 1967), Pakistanlı el-Kaide üyesi. 1993 Dünya Ticaret Merkezi saldırısı ile Philippine Airlines'ın 434 sefer sayılı uçuşu saldırısının ana sorumlusu, Bojinka Planı'nın ise başlıca sorumlularından biri olduğu gerekçesiyle tutuklanmasının ardından müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmış ve günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nin Kolorado eyaletindeki ADX Florence'ta tutulmaktadır.

Remzi Yusuf
Remzi Yusuf
Doğum 20 Mayıs 1967 (1967-05-20)
Kuveyt
Tutuklanma 7 Şubat 1995
İslamabad, Pakistan
Servislerarası İstihbarat ve Diplomatik Güvenlik Servisi
Vatandaşlık Pakistanlı
Tutulduğu yer ADX Florence, Kolorado, Amerika Birleşik Devletleri
Suçlama(lar) Cinayet, komplo
Ceza Müebbet hapis
Durumu ADX Florence'ta tutulmakta
Çocukları 2

Kimya ve elektrik konusunda doktora sahibi olan Remzi Yusuf ev yapımı bombalar konusunda profesyonelleşmiştir. Bu özelliği sayesinde birçok insanın ölümüne yol açan eylemlerde bulunmuştur.

İlk yılları ve eğitimi

Gerçek adı Abdülbasit Mahmud Abdülkerim olan Remzi Yusuf, Kuveyt'te doğan ve büyüyen bir Pakistanlıdır.[1][2] Babası, Kuveyt Havayolları'nda çalışan bir mühendistir.Galler'deki Swansea Enstitüsü'nde iki yıllık elektronik mühendisliği eğitimi gördü.[2] 1989'da buradan mezun olmasının ardından Kuveyt'e döndü ve Planlama Bakanlığında çalışmaya başladı.[2]

1993 Dünya Ticaret Merkezi saldırısı

26 Şubat 1993'te, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırı düzenlemiş ve 6 kişinin ölmesine sebep olmuştur. Saldırıdan önce Amerika Birleşik Devletlerine, Irak pasaportu ile giriş yapan Remzi Yusuf, yetkililere Saddam yönetimden kaçan ve siyasi sığınma talep eden bir Iraklı olarak kendisini tanıtmıştır ve bu isteği kabul edilmiştir.

Aynı gün çalışmalara başlayan Remzi Yusuf, Amerika Birleşik Devletleri içindeki işbirlikçileri ile bir Minivan kiralamış ve bu araca az miktarda bomba çok miktarda kimyasal gübre yükleyerek Dünya Ticaret Merkezi otoparkına park etmiştir. Fakat, büyük şans eseri aracın doğru yerde olmaması Kulelerin yıkılmasını önlemiştir.

FBI takibi ve büyük şans eseri minivanın şasi numarasının parçalanmamış olması Yusuf'un işbirlikçilerine ulaşılmasını sağlamıştır. Fakat, daha sonra Yusuf'un saldırıların olduğu günün akşamı Birleşik Devletleri terk ettiği anlaşılmıştır.

Filipin Havayolları Boeing 747 Saldırısı

Filipin Havayollarına ait Boeing 747 tipi bir uçağa saldırı düzenlemiştir. Fakat bombanın yanlış yere konumlandırılması sonucu uçak zor koşullar altına yere inebilmiş ve düşmemiştir.

Lens solüsyonu kutusunda sıvı nitrogliserin, elektronik kol saatti ve birkaç pili havalimanı güvenliğinden geçirmeyi başaran Yusuf, uçağın lavabosunda portatif bombayı bir araya getirmiş ve koltuğunun altındaki can kurtaran yeleği bölümüne yerleştirmiştir.

4 saatte ayarlı olan bomba, Yusuf'un planlarına göre uçak Pasifik üzerindeyken patlayacak ve tam altında bulunan benzin deposunu patlatacaktır. Fakat Boeing 747 S modelinde benzin deposunun biraz daha arkada olması yine şans eseri uçak ve yolcularını kurtarmıştır. Ama, Bu saldırıda konudan hiç haberdar olmayan Filipinli bir iş adamı hayatını kaybetmiştir.

Remzi Yusuf ise patlamadan önce yapılan aktarma sırasında uçağı terk etmiştir.

Soruşturma sonucunda bombada bulunan pillerin sadece Filipinlerde satılan bir marka olması araştırmayı Filipinler'de yoğunlaştırmıştır. Hücre evinde çıkan bir yangın sonucunda, Filipin Polisi profesyonelliği sayesinde ev fark edilmiş ve basılmıştır. Burada Remzi Yusuf ile çalışan başka bir militan yakalanmıştır. Yine çok şanslı olan Hücrenin Lideri Remzi Yusuf Pakistan'a kaçarak yetkililerin elinden kurtulmuştur.

Yakalanması

FBI başına 2 milyon $ ödül koyduğu Remzi Yusuf. Bir başka militanın para ödülüne karşılık ihbarı sonucunda 1995 yılında Pakistan'ın İslamabad şehrinde yakalanarak Birleşik Devletlere götürülmüştür.

Şartlı Salı Verme Hakkı olmaksızın Ömür Boyu Hücre hapsine mahkûm edilmiştir. Halen cezasını ömrünün sonuna kadar yaşayacağı hücresinde çekmektedir. Yakalanması gerek Amerika Birleşik Devletleri gerekse yüzlerce mağdur ve Yusuf'un düzenlediği eylemlerde ölen masum sivillerin aileleri tarafından büyük sevinçle karşılanmıştır.

Remzi Yusuf'un almış olduğu ağır ceza birçok silahlı gruba Amerika Birleşik Devletlerince verilen "Sizi nerede olursa olsun yakalar ve cezalandırırız." mesajı çok etkili olmuştur.

Bojinka Planı

Remzi Yusuf tarafından tasarlanmış aynı anda farklı noktalardan farklı militanların bineceği 10 uçağın aynı zamanda patlatılmasını tasarlayan bir plandır. Ama, hem Yusuf'un yakalanması hem de istihbarat kaynaklarının çok iyi çalışmaları sonucunda plan asla uygulanamamıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Law Enforcement, Counterterrorism, and Intelligence Collection in the United States Prior to 9/11". 9/11 Komisyonu Raporu (PDF) (İngilizce). 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015.
  2. Mylroie, Laurie (Kış 1995/96 ). "The Worl Trade Center Bomb: Who is Ramzi Yousef? And Why It Matters". The National Interest (İngilizce). 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015. Tarih değerini gözden geçirin: |= (yardım)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.