Refleksoloji

Refleksoloji çoğunlukla ayak olmak üzere el ve kulaklara masaj ve baskı uygulanarak yapılan bir alternatif tedavi metodu. Geleneksel Çin tıbbına göre her insanın bedeninde çi enerjisi akar ve insan streslendiğinde bu enerjinin aktığı kanallar tıkanır. Bu tıkanıklık vücüdun iç dengesini bozarak bedeni hastalıklara açık hale getirir. Eski Çin tıbbına göre vücuttaki belli baskı noktaları organlar ile bağlantılı haldedir. Refleksoloji ile bu baskı noktalarına çeşitli masajlar yaparak organlardaki bozukluklar iyileştirilmeye çalışılır.[1] Ayaklara uygulanan özel masaj hareketleri ile bedenin belli alanlarında toplanan enerjiyi dağıtarak vücudun kendi kendini tedavi etme yeteneğini harekete geçirme yöntemi olarak tanımlanabilir. 2009'da yapılan randomize kontrollü çalışmanın gözlemlerinden ulaşılan sonuçlara göre

"Bu zamana kadar ulaşılan en iyi sonuçlara göre, refleksoloji herhangi bir tıbbi durum için etkili bir tedavi ortaya koyamamıştır."[2]

Ayak refleksoloji kartına bir örnek: Her nokta ya da bölgenin vücudun bir organına karşılık geldiğine inanılmaktadır.
El refleksoloji kartı.

Refleksoloji denge kuvveti sağlayan bir iyileştirme tedavisidir.


Refleksoloji ile İlgili Bazı Araştırmalar

Refleksoloji ile ilgili pek araştırma yok. Var olan araştırmalar hakkında ise uzmanların şüpheleri var. 2014 yılına ait bir araştırmada ise refleksolojinin herhangi bir tıbbı rahatsızlık için tedavi olmadığı sonucuna varıldı. Ama refleksoloji kişinin semptomlarını azalttığı için ve kişinin yaşam kalitesini yükselttiği için günümüzde tamamlayıcı bir uygulama olarak görülüyor. Refloksolojinin araştırıldığı temel konulardan bazıları ise ağrı ve anksiyetedir.

Ağrı

2000 yılında uzmanlar tarafından göğüs kanseri olan ve kanserden dolayı kemoterapi gibi tedaviler gören 240 kadında refleksoloji tedavisi uygulandı. Araştırma şunu gösterdi ki kadınların çoğunun nefes darlığını da içeren semptomları azalmış ve yaşam kaliteleri yükselmişti. Ancak bu uygulamanın ağrı üzerine bir etkisi olmamıştı.

Anksiyete

2000 yılında küçük bir araştırmada göğüs ve akciğer kanserinden tedavi gören hastalara 30 dakikalık refleksoloji masajı uygulandı. Bu araştırmada refleksoloji gören hastalarda refleksoloji görmeyen hastalara kıyasla daha düşük anksiyete seviyesi gözlendi.

2014 yılona ait bir araştırmada ise kalp ameliyatına girecek insanların üzerinde 4 gün boyunca günde 20 dakika olmak üzere refleksoloji masajı uygulandı ve anksiyete seviyelerinin kayda değer ölçüde azaldığı görüldü.[1]

Kullanıldığı yerler

  • Kısırlık tedavilerinde, menopoz, adet düzensizlikleri, adet ağrılarında
  • Vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik, anorgazm
  • Gebelik krampları ve şişmelerde
  • Gebeliğe bağlı tansiyonda
  • Gebelik bulantı kusmalarında
  • Doğumu kolaylaştırmak için
  • Uyku bozukluğu, stres, yorgunluk, baş ağrısı ve migren ağrılarında
  • İdrar yolları sıkıntılarında
  • Sırt ve bel ağrılarında
  • Hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinde
  • Sinüzit, astım ve romatizma hastalıklarında
  • Eklem ağrılarında ve iltihaplarında

Tedavi Süreci

Refleksoloji tanısında refleksoloji uzmanı, kişinin ayak tabanındaki beden haritasının okuyarak ve belli noktalara temasla, organlar hakkındaki sıkıntıları büyük oranda tespit eder. Tedavisi ise; genel sağlık durumunu koruyucu özelliği ile terapist üzerine düşen görevi başarı ile gerçekleştirir. Diğer uygulanan terapilerden en önemli farkı bedenin kendini iyileştirme sistemini uyararak harekete geçirmesidir. Böylece tedaviye hiçbir yan etkide oluşmaz.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020.
  2. Ernst E (2009). "Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials". Med J Aust. 191 (5). ss. 263-6. PMID 19740047.

Dış bağlantılar

Uluslararası organisazyonlar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.