RGB renk modeli

RGB renk modeli bir eklemeli renk modelidir [1] ki burada kırmızı, yeşil ve mavi ışık geniş renk yelpazesi üretmek için çeşitli şekillerde birbirine eklenir. Modelin adı, üç ek ana rengin (kırmızı, yeşil ve mavi) baş harflerinden gelir.

eklemeli renk karışımının bir temsili. ana renk ışıklarının beyaz bir ekrana yansıtılmasıyla ara renklerin oluşmasını gösterir, eşi oranda üst üste gelen kırmızı yeşil mavi renkler beyaz'ı üretir.

RGB renk modelinin temel amacı, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik sistemlerde görüntülerin algılanması, temsil edilmesi ve gösterilmesidir, ancak geleneksel fotoğrafçılıkta da kullanılmıştır. Elektronik çağdan önce, RGB renk modelinin arkasında, insanların renk algısına dayanan sağlam bir teori vardı.

RGB, cihaza bağlı bir renk modelidir: farklı cihazlar, belirli bir RGB değerini farklı şekilde algılar veya üretir, çünkü renk elemanları ( fosforlar veya boyalar gibi ) ve bunların bireysel R, G ve B seviyelerine tepkileri üreticiden üreticiye değişir, veya zaman içinde aynı cihazda bile. Bu nedenle, bir RGB değeri, bir tür renk yönetimi olmadan aynı rengi cihazlar arasında tanımlamaz.

Tipik RGB giriş aygıtları renkli TV ve video kameralar, görüntü tarayıcıları ve dijital kameralardır . Tipik RGB çıkış cihazları çeşitli teknolojilerin TV setleri ( CRT, LCD, plazma, OLED, kuantum noktaları vb.), Bilgisayar ve cep telefonu ekranları, video projektörleri, çok renkli LED ekranlar ve Jumbotron gibi büyük ekranlardır. Renkli yazıcılar ise RGB aygıtlar değil, çıkarıcı renkli aygıtlardır (genellikle CMYK renk modeli ).

Eklemeli renkler

Eklemeli renk karışımı: yeşile kırmızı ekleme sarı verir; maviye yeşil ekleme camgöbeği verir; kırmızıya mavi eklenmesi macenta verir; üç ana rengin bir araya getirilmesi beyaz verir.

RGB ile renk oluşturmak için üç ışık ışını (bir kırmızı, bir yeşil ve bir mavi) üst üste binmelidir (örneğin siyah bir ekrandan yayılan veya beyaz bir ekrandan yansıyan). Üç ışının her birine o rengin bir bileşeni denir ve her biri karışımda tamamen kapalıdan tamamen açıklığa kadar rastgele bir yoğunluğa sahip olabilir.

Kaynakça

  1. Robert Hirsch (2004). Exploring Colour Photography (İngilizce). ISBN 1-85669-420-8.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.