Rüstem Batum

Rüstem Batum (d. 4 Ağustos 1952, İstanbul) Türk talk-show'cu, stand-up'çı, yazar, reklam filmi yönetmeni, fotoğrafçı, gazeteci.

Rüstem Batum
Doğum 4 Ağustos 1952
İstanbul, Türkiye
Evlilik Tilbe Saran (1985-1992)
Ebeveyn(ler) Yaşar Batum, Güngör Mimaroğlu, İlhan Mimaroğlu (üvey babası)

Basın, moda ve reklam fotoğrafçılığı, gazetecilik, reklam filmi yapımcılığı ve yönetmenliği, tek kişilik gösteriler yaptı. İlk özel TV Magic Box'ta yaptığı talk show programıyla tanındı.

Hakkında

7 yaşındayken annesi ve babası boşanır. Annesi Güngör hanım, besteci İlhan Mimaroğlu ile evlenip Amerika'ya göç eder. Rüstem anneannesinin yanında İstanbul'da büyür. Ortaokul ve liseyi yatılı olarak Kadıköy Saint Joseph Lisesi'nde okur. 1971'de liseyi bitirdikten sonra Grenoble'de bir kaç hafta Ekonomi okur. Ciddi bir trafik kazası geçirdikten sonra "ölmezsem, bundan sonra hayatta ne istiyorsam onu yapacağım." kararı alır.[1] İyileştikten sonra İstanbul'a döner. Babası bu kaza sayesinde oğlunun istediği bölümde okumasına izin verir. 1972'de İngiltere'de annesinin yanında 3-4 ay dil okuluna gider. Belçika'da 4 yıllık IAD Institut des Arts de Diffussion Sinema-TV Yönetmenlik-Yapımcılık Bölümüne, 15 gün süren sınavlarla, 300 adayın arasından ilk 20'ye seçilip girer. Okulda Hadi Uluengin ile birlikte solcu gruplarla tanışır. İlk yıl Rektör seçimlerinin değiştirilmesi üzerine boykot yapan öğrencilerin arasına katılır, okuldan atılıp İstanbul'a döner. Eylül ayında Brüksel Üniversitesi Siyasal Bilgiler bölümüne kaydolur. Ocak ayında IAD Sinema-TV'ye dönmesi mümkün olur, sınıf mevcudu yedi ayrı ülkeden yedi kişiye inmiştir. Öğrenciliği sırasında Cumhuriyet gazetesinin Brüksel muhabirliğini de yapar. 1977'de yurt dışından İstanbul'a döndükten sonra TRT'ye girmeye çalışır, alınmaz. Bir reklam ajansında yönetmen olarak çalışır. Babasının kumarhanesinde bir dönem krupiyelik yapar. Batum 1980 sonunda annesini New York'a ziyarete gitmişken, Los Angeles'a yerleşmeye karar verir, 4 ay kısa dönem askerliğini yapmak için Türkiye'ye döner.[2]

Zahmetli süren askerliğini bitirdikten sonra, 1982'de Los Angeles'a gider. UCLA'da iki yıl profesyonel stüdyo fotoğrafçılığı eğitimi alır. ABD'de 5 yıl süreyle Gökşin Sipahioğlu'nun sahibi olduğu Sipa Press için fotoğrafçı olarak çalışır, Sipa Press'in ilk Hollywood muhabiri olur. Reklam ve plak kapakları fotoğrafları çeker. Fotoğrafları elliyi aşkın ülkede dergi ve gazetelerde yayınlanır.

1986 yılında Türkiye'ye tekrar döndükten sonra, Hürriyet'in sahibi Sedat Simavi'nin kurduğu ART Anadolu Radyo Televizyonu'nun Film Video Departmanı'nın başına geçer. Mazhar Fuat Özkan'ın "Ele Güne Karşı" çektiği kliplerden biridir. Ardından Zoom Yapım'ı kurar, yapımcı yönetmen olarak 100'ü aşkın reklam filmi çeker. 19 Aralık 1989'da "İki Ters Bi Düz Laflar" adlı ilk stand-up gösterisini sahnelemeye başlar.[3] 1990'da ilk özel televizyon Magic Box'ta (sonradan Star TV) yaptığı talk show programıyla ülke çapında tanınır. "Rüstem Batum Show",[4] "Rüstem Batum'la 360 Derece", "Rüstem Batum'la Söylenmeyenler" isimli 200'e yakın TV programı hazırlar ve sunar. Bu programlarla "En iyi Talk Show" ve 2004 yılında da Çağdaş Gazeteciler Derneğinin "En İyi TV Programı" ödüllerini kazanır. "İki Ters bi Düz Laflar" ve "Halamın Stand-Up'ları" adlı stand-up komedileri yazar ve tiyatro sahnelerinde oynar. "İki Ters bi Düz Laflar" ile Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü kazanır.[5] Milliyet Gazetesindeki yazılarının derlendiği "Rugan Ayakkabılı Hipopotam" adlı kitabı 1992'de yayınlanır. Yapımcı-yönetmen olarak dünyanın önemli 8 şehri ile ilgili "Rüstem Batum'un Gözüyle" adlı belgesel serisini yapar. 2003 yılında yapımcı-yönetmen olarak İstanbul, New York ve Londra'da da gösterilen "Hangi Kıbrıs" belgeselini çeker. Son yıllarda televizyon çalışmaları yüzünden yavaşlattığı fotoğraf çalışmalarına tekrar ağırlık verir. Türkiye'deki ilk sergisini Ekim 2006'da 25. TÜYAP Kitap ve Sanat Fuarı'nda açar. 2014 yılında Hakan Nordik takma adıyla TEK adlı romanı yayımlanır. Hakkında açılan davalar üzerine Amerika'ya taşınır.

Haziran 2020'de Youtube kanalında[6] video otobiyografisini yayımlaya başladı. Burada anlattıklarını "Hem Güneşte Yatan Kedi Olayım, Hem Dünyayı Kurtarayım" adlı kitaba dönüştüreceğini ifade etti.[7]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. "Rüstem Batum - Anılar 6.bölüm". Youtube. Rüstem Batum. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. "Rüstem Batum - Anılar 9.Bölüm". Youtube. Rüstem Batum. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  3. "Rüstem Batum - Anılar 18.Bölüm". Youtube. Rüstem Batum.
  4. "Rüstem Batum Show". ekşi sözlük. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  5. "Rüstem Batum". Biyografi. 30 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  6. "Rüstem Batum". Youtube. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  7. "Rüstem Batum'un anılarının tanıtım videosu". Youtube. Rüstem Batum. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.