Puslu Kıtalar Atlası

Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar'ın yayımlanmış ilk romanı.[1]

Puslu Kıtalar Atlası
Kitabın 50. baskısına ait kapak resmi
Yazar İhsan Oktay Anar
Kapak sanatçısı
Suat Aysu
Ülke Türkiye
Dil Türkçe
Tür Fantastik kurgu
Yayım Ocak 1995
Yayımcı İletişim Yayınları
Sayfa 238
ISBN 9789754704723

Mayıs 2014'te 50. baskısı yapılan kitap, ilk kez Ocak 1995 tarihinde İletişim Yayınları tarafından basıldı. Yayınlandığı andan itibaren hem içerik hem biçim olarak ilgi gördü. Birçok yeni baskısı yapıldı ve eleştirmenler tarafından olumlu değerlendirmelere tabi tutuldu.

Kitap, ilk basım tarihinden 20 yıl sonra İlban Ertem'in çizimleriyle İletişim Yayınları tarafından çizgi roman olarak da yayımlandı.[2]

Kitaptaki karakterler

  • Uzun İhsan Efendi: İhsan Oktay Anar'ın kendi karakterinin romana yansımasıdır. Yazar, Uzun İhsan Efendi üzerinden Descartes akılcılığını tartışmakta ve geliştirmektedir.
  • Bünyamin: Uzun İhsan Efendi'nin oğlu. İçtiği şerbet nedeniyle derin uykuya daldığı için öldü sanılarak defnedilmiş ve kendine gelince mezardan kendi çabasıyla çıkmıştır. Vardapet tarafından bulunarak lağımcı ocağına yazdırılır.
  • Ebrehe: Önceleri devlet yararına kullanılan ancak sonrasında padişahlar tarafından varlığına inanılmayan gizli teşkilatın son lideridir. Hınzıryedi'nin önderliğindeki dilencilerin teşkilata isyanı sonucu öldürülmüştür.
  • Zülfiyar: Ebrehe'nin sağ kolu ve teşkilat üyesi bir casustur.
  • Vardapet: Galata'da bir kilisenin zangocu. Çalıştığı kilisenin papazı kendisine vekalet edecek kişiyi bulmak için bir sınav yapmak ister ve adayları ayrı hücrelere kapatarak en uzun süre kimin dayanacağını bulmaya karar verir. Vardapet, kapatıldığı hücreden tünel kazıp çıkarak yemek yediği için kiliseden kovulur ve Osmanlı ordusuna lağımcı olarak yazılmaya karar verir. Bünyamin'in hikâyesini duyunca onu yanına çırak olarak alır.
  • Kubelik: Pera'da balyos katipliği yapan bir Venedikli. İçki müptelası olunca katiplikten kovulmuş ve önce dişçiliğe sonra cerrahlığa merak salmıştır. Frenkçe bildiği için Arap İhsan tarafından, yolculuğu esnasında bulduğu Zagon Üzerine Öttürme kitabını tercüme etmesi istenir.
  • Arap İhsan: Uzun İhsan Efendi'nin dayısı, Bünyamin'in büyük dayısı. Çıktığı gemi yolculuğundan döndüğünde Kubelik'i bulur.
  • Alibaz (Efrasiyab lakabıyla da geçiyor): Arap İhsan'ın yolculuğu esnasında bulduğu yedi yaşlarında gösteren bir çocuk. Arap İhsan'ı tüm yolculuk boyunca çileden çıkartmış, başını belaya sokmuştur; bunu yapmaktan da keyif almaktadır. Uzun İhsan Efendi sürgün edildikten sonra kendine bir çete kurmuştur.
  • Hınzıryedi: Bağdatlı bir dilenci. Sultan Murat tarafından dilencilik öğretmesi için İstanbul'a getirilmiş ve kendisinden önceki dilenci kethüdası tarafından kıskanılarak duaları kabul edilmesin diye domuz eti yedirilmiştir. Domuz etinin tadından vazgeçemediği için idam edilmek üzereyken Zülfiyar tarafından kurtarılmış ve dilenci kethüdası yapılmıştır.
  • Gülletopuk: Arap İhsan ile romanda bahsedilmeyen bir husumeti vardır.
  • Müşteri: Bünyamin tarafından bulunan sakallı bir maymun. Önceki sahibi tarafından hırsızlık yapması için eğitilmeye çalışılmış ancak başaramayınca ölüme terk edilmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.