Pasifik levhası
Pasifik levhası, çoğunluğu Pasifik Okyanusu'nun altında uzanan, 103.000.000 km² alanı ile en büyük okyanusal levhadır. Yıllık ortalama hızı 150 mm'dir. Dünyanın en aktif deprem ve volkanik bölgesi olarak adlandırılan Pasifik Ateş Çemberi levhanın sınır boyunca uzanır. Üzerinde Nazka levhası ve Juan de fuca Levhası bulunmaktadır. Antarktika levhasından ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da burada yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu derin okyanus hendekleri oluşmuştur. Bunlardan en derini 11.000 m derinliğe ulaşan Mariana Çukuru'dur.
Pasifik levhasını; kuzey ve kuzeydoğudan Kuzey Amerika levhası, doğudan Nazka levhası, güneyden Antarktika levhası, güneybatıdan Avustralya levhası, batıdan Filipinler levhası ile çevrilidir.
Levha, komşu levhalarla çarpışma halindedir. Çarpışma alanlarında, volkanik ada yayları, volkanik dağlar, derin okyanus hendekleri ve sıra dağları oluşmuştur. Endonezya, Filipinler, Japonya, Kamçatka yarımadası, Şili aktif volkanları bu çarpışmanın eseridir. Hawaii volkanik adaları yaklaşık olarak levhanın ortasında yer alır.