Parmak uçlarında yürüme

Parmak uçlarında yürüme bir kişinin topuklarına ya da ayağının başka bir yerine basmadan parmak uçlarında yürümesi durumunu anlatmak için kullanılır. Yeni yürümeye başlayan bebeklerde parmak uçlarında yürüme yaygındır. Bu çocuklar büyüdükçe normal şekilde yürümeye başlarlar. Eğer bir çocuk üç yaşından sonra hâlâ parmak uçlarında yürümeye devam ediyorsa bir doktor tarafından muayene edilmelidir.[1]

Parmak uçlarında yürüme birçok faktöre bağlı olabilir. Sebebi bilinmeyen durumlar "idiopatik" parmak uçlarında yürüme olarak adlandırılır.[2] Nedenleri arasında doğuştan gelen kısa Aşil tendonu, kas spastikliği ve Duchenne kas distrofisi gibi felç edici kas hastalıkları bulunur.[3] Çocuklarda ısrarla parmak uçlarında yürüme otizmin erken belirtilerinden biri olarak kabul edilmiştir.[4]

Tanı

Genellikle her iki ayakta da parmak uçlarında yürüme olup olmadığı, çocukların ayaklarını ne kadar uzatabildikleri kontrol edildikten sonra basit bir nörolojikmuayene yapılır. Tedavi bu durumun nedenine göre belirlenir.[5]

Tedavi

Küçük çocuklarda idiopatik parmak uçlarında yürüme için bekleyerek gözlemlemeyi tercih edebilir, çocuğun büyüdükçe bu durumu düzelebilir.[6] Eğer çocuğun hareket alanında bir azalma varsa değişik seçenekler bulunur.[3]

  1. Gündüz, gece ya da tüm gün boyunca çocuğun parmak uçlarında yürümesini engelleyen ve Aşil tendonunu uzatan bir ayak desteği takılması.
  2. Seri olarak tendon gerilerek ayağın alçıya alınması, alçı haftalık olarak gerilim artırılarak değiştirilir.
  3. Botoks terapisi baldır kaslarını paralize etmek ve Aşil tendonunun gerilmesini engelleyen kasların karşı koymasını azaltmak için destek ve alçılama ile birlikte kullanılabilir.
  4. Eğer bu tedbirlerle on iki ile yirmi dört ay arasında parmak uçlarında yürüme durumu düzelmezse cerrahi müdahale ile Aşil tendonunun uzatılması seçeneği bulunmaktadır.

Daha ciddi nörolojik ve kas sorunları nedeniyle oluşan ciddi parmak uçlarında yürüme durumlarında başka uzmanların da görüşlerinin alınması gerekebilir.

Notlar

  1. "Toe Walking at mayoclinic.com". 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2007. (İngilizce)
  2. Babb A, Carlson WO (2008). "Idiopathic toe-walking". S D Med. 61 (2). ss. 53, 55-7. PMID 18432151. (İngilizce)
  3. "Toe Walking at emedecine.com". 2 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2007. (İngilizce)
  4. Sala DA, Shulman LH, Kennedy RF, Grant AD, Chu ML (1999). "Idiopathic toe-walking: a review". Dev Med Child Neurol. 41 (12). ss. 846-8. PMID 10619285. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. (İngilizce)
  5. "Toe Walking at orthoseek.com". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2007. (İngilizce)
  6. "Toe Walking at mastersofpediatrics.com". 16 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2007. (İngilizce)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.