Panspermia

Panspermia (Yunanca πάς/πάν (pas/pan, tüm) σπέρμα (sperma, tohum)) hipotezi şudur: Yaşamın kökü olan "tohumlar" tüm evrene dağılmış şekilde bulunmaktadır. Dolayısıyla Dünya'da yaşamın kökeni bu yaşam kaynağı olan tohumlardan meydana gelmiş olabilir.

Panspermia

Ekzogenez (Yunanca ἔξω (exo, "dış") ve γένεσις (genesis, "köken")) daha kısıtlı bir hipotezdir ve Dünya'daki yaşamın evrendeki bir yerden nasıl olduğu belirsiz bir şekilde Dünya'ya aktarıldığını iddia etmektedir. Panspermia terimi daha çok bilindiğinden Exogenesis olarak adlandırılması gereken iddialar için de kullanılmaktadır.

Hipotez

Bu konuda bilinen ilk düşünce MÖ 5. yüzyılda Yunan düşünürü Anaksagoras'a aittir. Panspermia varsayımı, 1743 yılında, uzaydan gelen mikropların okyanuslara düştüğü ve önce balıklara, sonra amfibyumlara (iki yaşayışlılar), sürüngenlere ve en sonra memelilere dönüştüğünü iddia eden Benoît de Maillet'in yazılarında belirene kadar rafa kaldırılmıştı. 19. yüzyılda modern bir biçimde Jöns Jakob Berzelius'un (1834) ve [1] William Thomson (1871),[2] Hermann von Helmholtz (1879) ve daha sonra, Svante Arrhenius'un da (1903) içinde bulunduğu çeşitli bilim insanları tarafından tekrar gündeme getirildi.

Dipnotlar

  1. Berzelius (1799-1848), J. J., Analysis of the Alais meteorite and implications about life in other worlds.
  2. Thomson (Lord Kelvin), W. (1871), "Inaugural Address to the British Association Edinburgh. "We must regard it as probably to the highest degree that there are countless seed-bearing meteoritic stones moving through space."", = Nature, cilt 4, s. 262
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.