Osmanlı donanmasının Toulon'da kışlaması

Osmanlı Donanması'nın Toulon'da kışlaması, 1543-44 kış aylarında Osmanlı İmparatorluğu donanmasının Nice Kuşatması sırasında Toulon’da bulunduğu dönemi anlatır.

Toulon'da kışlama

Fransa ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan anlaşmalar uyarınca Fransız kralı I. François tarafından Kutsal Roma Cermen İmparatorluğuna karşı düzenlenecek saldırılara katılmak amacıyla Osmanlı donanmasının İspanya ve İtalya’daki topraklara saldırması için kış aylarını Toulon kenti limanında geçirmiştir.

Yaklaşık 30 bin kişilik Osmanlı Ordusunun kentte bulunacağı süre boyunca şehrin boşaltılması emredilmiş, emre uymayanlara ölüm cezası uygulanması kararlaştırılmıştır. Her evden sadece aile reisinin evde kalmasına izin verilmiş, bu zahmetlerden dolayı şehir 10 yıl boyunca vergiden muaf tutulmuştur.[1][2] Ordunun şehirde kaldığı süre boyunca Toulon Katedrali camiye çevrilmiş, beş vakit ezan okunmuştur. Bu dönemde Osmanlı parası şehirde geçerli olmuştur. Kış ayları boyunca Salih Reis komutasındaki Osmanlı donanması Barselona, San Remo gibi şehirlere saldırılar düzenlemiştir. Bu dönemde savaşta ganimet olarak elde edilen esirler Toulon’da satılmıştır. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa donanmasıyla Genova önlerine gelerek o dönemde esir olan Turgut Reis’in salıverilmesinin şartlarını Andrea Doria ile müzakere etmiştir.

Osmanlı donanması 8 aylık konaklamanın ardından 23 Mayıs 1544 tarihinde şehirden ayrılmıştır. Fransa kralı I. François, Barbaros’a hizmetlerinden dolayı 800 bin ekü ödeme yapmıştır. Ayrıca Fransız donanmasındaki tüm Türk esirlerin salıverilmesi sağlanmıştır.

İstanbul'a dönüş

Dönmekte olan Osmanlı donanmasına 5 kalyondan oluşan ve Antoine Escalin des Aimars komutasında Fransız gemileri eşlik eder. Dönüş yolculuğunda İtalya kıyılarına saldıran Barbaros’dan ayrılan Fransızlar diplomatik görev için İstanbul’a ayrı olarak giderler. Bu yolculuk 2 yıl sonra 1546 yılında İstanbul’da ölecek olan Barbaros’un son deniz seferi olmuştur.

Sonrası

Toulon 1546 yılında Andrea Doria donanmasından kaçan Turgut Reis’i birkaç ay boyunca ağırlayacaktır.[3]

Kaynakça

  1. Lamb, Harold, Suleiman the Magnificent - Sultan of the East, Luce Press 2008 s.81
  2. Knecht, Jean, The rise and fall of Renaissance France, 1483-1610, Wilşey Blackwell s.181
  3. Konstam, Angus, Piracy: The complete history, Osprey Publishing s.87
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.