Ortam filtreleri

Bir medya filtresi, bir filtre türüdür. Kum, turba, rendelenmiş lastik, köpük, kırılmış cam, jeo-tekstil kumaş, antrasit, kırılmış granit yatak veya içme, yüzme havuzları, kültür balıkçılığı, sulama, yağmursuyu sulama yönetimi, petrol ve gaz operasyonları ve diğer uygulamalar için suyu filtreleyen diğer malzemeler kullanır.[1] Belediye içme suyu sistemleri, arıtma için genellikle hızlı kum filtresi veya yavaş kum filtresi kullanır.

Kentsel akış için medya filtre sistemi

Bir tasarım suyu bir kabın tepesine, suyu eşit bir şekilde dağıtan bir "başlık" vasıtasıyla getirir. Filtre "medya", üstte ince kum ile başlar ve daha sonra kademeli olarak daha büyük boyutlarda, birkaç kat halinde kaba kum, ardından dipte çakılla devam eder.[2] Üst kum, parçacıkları sudan fiziksel olarak uzaklaştırır. Takip eden katmanların işi, daha ince olan katmanı desteklemek ve etkili drenaj sağlamaktır.

Medya filtrede parçacıklar sıkışıp kaldıkça, yatak üzerindeki fark basıncı artar. Periyodik olarak, yatakta sıkışan katıları çıkarmak için bir geri yıkama başlatılabilir. Geri yıkama sırasında, akış normal akış olarak ters yöne yönlendirilir.[3] Çok-ortamlı filtrelerde, ortamdaki tabakalar normal filtrasyona devam etmeden önce yoğunluk farklılıkları nedeniyle tekrar tabakalaşır.

Ortam filtreleri; akarsu, nehir ve göllerdeki su kalitesini korumak için kullanılır. Asılı katılar ve fosfor gibi yağmur su kirliliğinin giderilmesinde etkili olabilirler. En yaygın filtre malzemesi kumdur. Diğer filtrelerde, bazen "organik filtreler" olarak adlandırılan tahta yongaları veya yaprak kalıbı kullanılabilir.[4]

Ortam filtreleri ayrıca atık suları lağım çukurundan ve primer çökeltme tanklarından temizlemek için de kullanılır. Yaygın olarak kullanılan malzemeler kum, torf ve doğal taş lifidir.

Petrol ve gaz endüstrisi, hem yukarı hem de aşağı işlemlerde çeşitli amaçlar için medya filtreleri kullanır. Fındık kabuğu filtreleri, üretilen su arıtma için üçüncü bir yağ giderme basamağı olarak yaygın şekilde kullanılır. Kum filtreleri, genellikle biyolojik arıtmanın ve rafineri atık suyunun arıtılmasının ardından ince katıları çıkarmak için kullanılır.[5] Çoklu ortam filtreleri, askıya alınmış katı maddelerin hem üretilen sudan hem de rafineri atık sularından çıkarılmasında kullanılır. Çok ortamlı filtrelerde yaygın olarak kullanılan malzemeler çakıl, kum, granat ve antrasittir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.