Optik disk sürücüsü
Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.
Kişisel bilgisayarlarda kullanılan optik sürücüler şunlardır:
CD sürücü
CD yazıcı, CD'lere bilgi kaydedilmesini sağlayan elektronik cihaz. CD yazıcılar, CD'leri hem okuyabilir, hem de CD'lere yazabilirler. CD sürücü'lere göre biraz pahalıdırlar.
CD yazıcılar iki tür CD'ye kayıt yaparlar:
- CD-R (yazılabilir) CD r ler sadece birkez yazıldığından bu adı almıştır
- CD-RW (tekrar tekrar yazılabilir) CD Rewritablede bilgiler silinerek yeni bilgi yazılabilir bu yüzden tekrar yazılabilir adını almıştır.
CD yazıcı yalnızca CD üzerine yazmaya değil, CD okumaya da yarar. Böylece bu tür bir sürücü aynı zamanda bir CD-ROM sürücü olarak da kullanılabilir. CD yazıcının in asıl avantajı ucuzluğu ve uzun ömürlülüğüdür. Günümüzde özellikle 32x32x52 şeklinde ifade edilirler. 32x32x52 şeklindeki ifade o CD yazıcısının 32 hızlı CD-R yazma, 32 hızlı CD-RW yazma ve 52 hızlı okuma özelliklerine sahip olduğunu gösterir.
DVD sürücü
DVD sürücü, DVD'lerin bilgisayarlarda okunmasını sağlayan elektronik cihaz.
DVD sürücüler, CD sürücülere göre daha yeni bir teknolojidir. 16x, 24x, 36x gibi değişik hızlarda okuma kapasitelerine sahip olanları vardır. DVD sürücülerin ön kısımlarında CD sürücülerde de olan kulaklık yeri, geri ya da ileri sarma düğmeleri, ses düğmesi, eject (CD çıkartma düğmesi), play (oynat) düğmeleri vardır. DVD sürücülerin uzaktan kumandayla kontrol edilebilen modelleri de vardır. DVD sürücüler, aynı zamanda CD'leri de okuma özelliğine sahiptir. Fakat, CD sürücü ile DVD okutulamaz.
Mevcut DVD sürücülerin çoğu 12X veri okuma hızı sunmaktadırlar. Bu X değerinin karşılığı CD sürücüsündeki değerle aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s'dir. 12X'lik bir DVD sürücü için maksimum okuma hızı 16244 KB/s'dir. DVD yazıcı'ların ise son zamanlarda 8X yazma ve 4X yeniden yazma özellikleri mevcuttur.
CD-ROM sürücü
Yoğun Disk sürücü veya Yoğun Disk sürücüsü, bilgisayara bağlanan bir CD-ROM aygıtının, bilgisayar ile birlikte kullanılabilmesi için yazılmış olan özel yazılımıdır.
Bu sözcük, çok sık ve yaygın olarak, kişisel bilgisayarlarda, veri girişi için kullanılan Yoğun Disk aygıtı (CD-ROM) anlamında da kullanılır.
Yoğun Disk aygıtı, Yoğun Disk denilen elektronik kayıt ortamları üzerine kayıtlı olan verileri okumak için geliştirilmiş özel bir elektronik aygıttır. Ancak bilgisayardan bağımsız olarak, tek başına kullanılabilen bir aygıt değildir. Bu aygıtın bir bilgisayar ile kullanılabilmesi için, bu aygıtın, uygun kablo bağlantıları ile bir bilgisayara bağlanması ve "Sürücü" denilen bir yazılımın bilgisayara yüklenmesi, ve aygıtın bilgisayara tanıtılması gerekir. Bu yazılım, bir Yoğun Disk aygıtı satın alındığında, Yoğun Disk ya da disket üzerine kaydedilmiş olarak alınan Yoğun Disk aygıtı ile birlikte, üretici tarafından verilir. Üretici firma tarafından, Yoğun Disk aygıtının bilgisayar tanıtılması için verilen bu yazılıma Yoğun Disk sürücüsü (CD-treiber) denir.
Yoğun Disk sürücüsü denilen yazılımın bilgisayara yüklenmesi, zor ve zahmetli bir iş değildir. Her kullanıcı, çoğunlukla, hiçbir teknik destek almadan bu işlemi kendisi yapabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanmakta olan işletim sistemleri, bilgisayara bağlanan Yoğun Disk-Aygıtını otomatik olarak tanımakta ve Yoğun Disk sürücüsünü otomatik olarak yükleyebilmektedir.