Nikola Taptas

Doktor Nikola Taptas (d. 25 Mart 1871, İstanbul - ö. 31 Mayıs 1955, İstanbul), KBB (kulak-burun-boğaz) Hekimliğinin uluslararası planda öncülerindendir. Rum asıllı Türk hekimi ve siyasetçidir. Cumhuriyet döneminde milletvekilliği veya senatörlük yapmış, azınlıklara mensup parlamenterden biridir.

1871 İstanbul doğumludur. Babası esnaf Tanas Taptas'tır. Türkiye'de başladığı çok başarılı bir tıp eğitiminden sonra, 19. yüzyıl sonlarında Viyana, Berlin ve Paris’te KBB (kulak-burun-boğaz) hekimliğini geliştirdi. İstanbulda Sankt-George Hastanesinde çalıştı. 20. yüzyılın başlarında Avrupa’da çok iyi tanınan bir KBB Hekimiydi. Çok sayıda uluslararası yayın yaptı, özgün aletler ve ameliyat yöntemleri geliştirerek haklı bir şöhret kazandı. 1900'lü yılların başlarında dünyada ilk kez Enükleasyon Tonsillektomisi (Total Tonsillektomi) yöntemini tarif etti, bunun için aletler ve çok özel bir sandalye geliştirdi. Deneyimlerini 1910'lu yıllarda Viyana’da bir Uluslararası Tıp Kongresinde sunarak, Fransa ve Almanya’nın önde gelen KBB Dergilerinde yayınladı.

TBMM 5. Dönem ve TBMM 6. Dönem'de (1935-1943) Atatürk'ün gayrimüslimler için ayırma kararı aldığı kontenjandan Ankara milletvekilliği yaptı. Milletvekilliğinin yanı sıra işitme problemleri olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün özel doktorluğunu da yürütmüştür[1]. Mayıs 1955'te 84 yaşında İstanbul'da öldü.

Notlar

  1. Kabinenin kurulması amaçlı bir toplantıda, bakanlıklardan biri için bir isim üzerinde anlaşılamaması üzerine, toplantıdakilerden birinin "Allah kerim!" demesini İnönü'nün yanlış anladığı, ve "Nihat Erim" üzerinde karar kıldığı rivayet edilir.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.