Nihon Shoki

Nihongi (日本紀) veya Nihonşoki (日本書紀), Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ikinci en eski eser. Bu konuda yazılmış en eski metin olan Kojiki'nin bir yorumu niteliğinde olup, Kojiki'ye oranla daha ayrıntılı ve tam bir tarihi içeriğe sahiptir. 720 yılında bitirilmiştir[1]. Şintoizm'in kutsal metinlerindendir.

Metinde Jimmu'nun Kyūshū'daki Hyūga eyaletinden hareket etmesinden günümüz Kansai bölgesindeki Yamato eyaletini fethederek Kashihara-gū sarayı (günümüzde Kashihara Jingū tapınağı)'nda tahta çıkmasına kadarki olayları anlatılmaktadır.

Kojiki gibi, Nihongi de mitolojik hikâyeler ile başlar, ama tarihi olaylar ile devam eder. Ayrıca, erdemli yöneticilerin değerleri ve başarılarıyla, kötü yöneticilerin hatalarına odaklanan bilgiler sunar.

Nihongi'den Jimmu'un doğu seferi: efsaneye göre Japonya'nın ilk imparatoru olduğu aktarılan Jimmu, Amaterasu'nun yolladığı Yatagarasu adlı üç bacaklı kuşun yol göstermesiyle, günümüz Kansai bölgesini fethetmeyi başardı. Takvim bilimci Tsukamoto Akitake, Jimmu'nun 11 Şubat MÖ 660 tarihinde tahta çıktığını hesapladı ve 14 Ekim 1873 tarihli 334 sayılı Dajō-kan Bildirisiyle Kigensetsu adıyla resmî tatil ilan edildi.

Dipnot

  1. Nihongi: Chronicles of Japan from the Earliest Times to A.D. 697, translated from the original Chinese and Japanese by William George Aston. Sayfa xv (Introduction). Tuttle Publishing. Tra edisyon (Temmuz 2005). İlk baskının edisyonu: 1972. ISBN 978-0-8048-3674-6

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.