Nakura

Nakura, Lübnan'ın güneyinde İsrail'e oldukça yakın bir yerleşim yeridir. Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'nün, 23 Mart 1978'ten bugüne kadar merkezi Nakura'dır.

Tarih

İslâm'dan önce

Meryem oğlu İsa'nın havarilerinden Şem'un-u Safa, Nakura yakınlarındaki Şem'un-u Safa köyünde medfundur.[1] Seyahatname'nin aynı bölümünde anlattığına göre, Evliya Çelebi, Nakura'ya seyahat ettiğinde, yerel Hristiyanlar, o türbenin Şem'un-u Safa'nın türbesi olduğunu dile getirdiler. Türbeye sıkça ziyarette bulunuluyordu ve yerel Hristiyan halk arasında çok bilinen bir yerdi. Öyle ki insanlar, anlaşmazlık durumunda yemin etmek için Şem'un-u Safa'nın mezarına gidip, onu şahit tutarak mülâane yaparlardı. Müslümanlar arasında ise, Şem'un-u Safa'nın medfun olduğu yerle ilgili başka gelenekler de vardır. Bu geleneklerden birisinde, onun Kilis'te medfun olduğuna inanılır.

Osmanlılar

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Nakura'da Murtaza Paşa'nın isyancı bir Dürzi topluluğunu yenilgiye uğrattığını ve kendisinin de bizzat bu muharebede yer aldığını nakleder.[2]

Notlar

Kaynakça

  1. Evliya Çelebi; Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi; 3. Kitap, 1. Cilt, s.139-140 vd.; hazırlayanlar, Seyit Ali Kahraman, Yücel Dağlı; Yapı Kredi Yayınları; 3. Baskı, İstanbul:Haziran 2012; ISBN 978-975-08-1101-1
  2. a.g.e. s.139
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.