Nadir (astronomi)

Nadir ya da Ayakucu Noktası (Arapça: نظير / naẓīr; "karşıt" anlamında) belirli bir yerde, yatay yüzeye dik olarak, bulunan yerin tam olarak aşağısını gösteren yöndür. Aşağı kavramının kendisi tam olarak belirli olmadığından, bilim insanları nadiri kesin terimlerle tanımlamışlardır. Özellikle astronomi, jeoloji ve diğer ilgili bilim dallarında (meteoroloji gibi) nadir, belirli bir yerdeki yerçekimi kuvveti yönüne işaret eden dikey yöndür. Nadirin karşıt yönü ise zenittir.

Diyagram zenit, nadir ve farklı ufuk türleri arasındaki bağıntıyı göstermektedir. Nadir, zenitin zıttıdır.

Nadir aynı zamanda, yörüngedeki bir uydunun yere dönük görüntüleme geometrisine verilen addır.[1] Genel olarak yer atmosferinin uzaktan algılanması veya bir astronotun uzay yürüşü sırasında yüzünün Yer'e doğru dönük olması, tanımı karşılamaktadır.

Diyagram, geri saçılan güneş ışığını, nadir görüntüleme geometrisi ile gözleyen bir uyduyu göstermektedir.

Kelime aynı zamanda sık karşılaşılmayan bir durum veya nesneyi açıklamak için de kullanılmaktadır.[2]

Nadir, bir gök cisminin görünen yörüngesinde ulaştığı en alçak noktayı tanımlamak için de kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Uluslararası Uzay İstasyonu için Ortak Yanaşma Mekanizması (İngilizce)" (PDF). 27 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011.
  2. TDK Genel Türkçe Sözlük'te nadir tanımı.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.