Mudarlı, Gebze

Mudarlı, Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mudarlı
Ülke  Türkiye
İl Kocaeli
İlçe Gebze
Coğrafi bölge Marmara Bölgesi
Rakım 170 m (550 ft)
Nüfus
 (2014)
  Toplam 380
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 262
İl plaka kodu 41
Posta kodu 41400

Târihçe

mudarlı mahallesi uydu fotoğrafı

Bu Mahallenin ilk yerleşim yeri herhalde Kabaağaç mevkiindeymiş. Ahali sonraki yüzyılda kaynarca mevkine (Mudarlı mahallesinin arazisi içerisindedir) taşınmış.En son olarak da mahallenin bugünkü bulunduğu mevkiye yerleşmiş.Anlaşılacağı üzere köy kurulduğu zamandan bugüne kadar 3 kere yer değiştirmiş. Bu Mahallenin tarihi geçmişi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Köy yakınlarındaki Safarlı mevkinde bir kilise yerinin kalıntılarının bulunması yine civarlarda bazı küçük yerleşme izlerinin bulunması buralarda Bizanslılar döneminde Rum mahallesinin var olduğu savını ortaya çıkarıyor. Mudarlı Köyü’nün adı sanıldığı gibi Mundarlı kelimesinden gelmiyor. Mahallenin bir zamanlar Muhteremli adıyla da bilindiği ve (Muhterem) sözünün bu mahallenin insanları için söylendiği de rivayet edilir. Mahallenin insanları bu yakıştırmaya uygun kimselermiş. Eski dönemlerde bu mahallenin çevresinde Kesecik yeri (Kilisecik), Divlentepe, Karaçkuyusu, Çingenebayırı ve Cebecibayırı gibi mevkilerde her biri üçer beşer haneden oluşan ve yurtyeri olarak tabir edilen küçük yerleşim yerleri mevcutmuş. Bu küçük köylerde zamanla yapılan göçlerle Mudarlı Köyü’nün bünyesinde toplanınca köy büyüyüp gelişmiş, Safarlıpınar mevkindeki Karaağaç su kuyusu bu civarda küçük bir yerleşim yeri bulunduğu dönemlerden kalma en az 400 hatta 500 senelik bir kuyu olduğu sanılıyor. Köy yakınlarında bir kilise kalıntısı var.

Mudarlı Köyü seferberlik ve eşkiyalık dönemlerinde çok hareketli günler geçirdi. I.Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’ni çökertmeyi başarıp İstanbul’a çöreklenen İngilizlerin ve diğer işgal devletlerinin Anadolu’nun birçok bölgesine kasıtlı olarak yarattıkları otorite boşluğu Bizans artığı olan yerleri Rumların çok işlerine yararmış. Şile’nin Yeniköy’ü ve Beykoz Paşa Köyü’nün yerli Rum eşkıya çeteleri Beykoz ve Kurtalan köylerinin yanı sıra Gebze’nin köylerini haraca kesmeye başlamışlardır.İşte bu dönemde Mudarlı Köyü’nü de basmışlar.Mahalledeki birçok evi soymuşlar değerli eşya para, ziynet, eşyalarından ne buldularsa çalarak mahalleden ayrılmışlardır.

Soyulan evlerden birisi de Nalbant Ahmet adındaki bir köylüye aitmiş. Şimdi Yeniköylü yerli Rum çetelerinin Gebze’nin Mudarlı Köyü’nde gerçekleştirmiş oldukları zulümden kısaca bahsedelim: Bir seferinde köy yakınlarında bulunan Reşit Ağa’nın ağılını basarak Hürcü Hüseyin ve Pendik Kurt Köyü’nde Mehmet Ali isimli şahısları öldürmüşlerdir. Ağıldan ayrılan sonra az ileride armut ağacının dibinde armut toplayan Celalettin Bekir ve Reşit isimli çocukları keyfi olarak öldürmüşlerdir. Gözü dönmüş Rum eşkıyaları bir defasında da Mudarlı Köyü’nden İsmail ve Ali isimli vatandaşları silah zoru ile kaçırmışlar. Ancak Rum çetelerini Yeniköy’e kadar takip eden birçok köylü bu iki kişiyi kurtararak köye geri dönmüşlerdir. Yerli Rumlar bir seferinde de Gebze’nin Ovacık Köyü yakınlarında Topal Aşır kahyaya ait 300 adet koyunu gasp edip Şile köylerine doğru kaçırmışlardır. Bu durumu haber alan Ovacık ve Mudarlı Köyü’nün sakinleri Rum eşkiyalarının izlerini sürerek onları Şile’nin Kaşbaşı Köyü (Bugün Darlık) yakınlarında bulmuşlar. İlk olarak Mudarlı Köyü’nden Faik’in ateş açmasıyla çıkan silahlı çatışmada ilk anda birkaç Rum yaralanmışsa da çabuk toparlanan eşkiyalar ölü vermeden kaçıp kurtulmuşlar. Koyunları kurtaran köylüler ise köylerine geri dönmüşler. Mudarlı Köyü’nün çevresindeki en çetin çatışma Beykoz Paşa Köyü’nün çeteci Rum eşkiyalarına karşı gerçekleştirilmiş. 13 kişilik bir eşkıya grubu Gebze’nin Taşköprü Köylerini soyduktan sonra Gebze bölgesine gelerek Mudarlı arazisinden geçerken köylüler tarafından fark edilmişlerdir.

Coğrafya

Kocaeli il merkezine 82, Gebze ilçesine 33 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri (ADNKS)
2019 418
2018 413
2017 410
2016 387
2015 388
2014 380
2013 349
2012 348
2011 352
2008 311
2000 461
1997 401

Kaynakça

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.