Moşav

Moşav[1] (İbranice מוֹשָׁב, çoğul מוֹשָׁבים moşavim, harfiyen: yerleşim, köy), İsrail'de kırsal bölgelerde kurulmuş olan kooperatif tarım köyü. Moşav sakinlerine moşavnik (מוֹשַׁבְנִיק) adı verilir.

Zehariye (זְכַרְיָה‎‎) moşavı
Nahalal (נַהֲלָל‎‎) moşavı

Kibbutzlara benzemelerinin yanı sıra, birbirlerinden farklılık gösterirler. Moşavda belli bir seviyeye kadar özel mülkiyet sahibi olunabilmektedir. Genelde tarımsal faaliyetlerde bulunulur. Her aileye eşit büyüklükte bir toprak verilir, aileler gelirlerini bu topraklar üzerinde tarımsal üretimlerinden sağlarlar. Teknolojik gelişmeler ile beraber tarımsal üretimde daha az işgücü gereksinmesi olunca moşavlarda işsizlik sorunu oluşmaya başlamıştır. Bu noktada kibbutzlardan ayrılıyorlar, çünkü kibbutzlar böyle bir durumla karşılaştıklarında imalat sanayiine el atmaktaydılar fakat moşavlar tarımsal görüntülerini sergilemeyi tercih etmişlerdir. Sonuç olarak şartların azizliğinden tarım dışına açılmaya mecbur kalmışlardır. İsrail'deki toplum işgücünün yaklaşık %4'ü moşav adı verilen bu köylerde yaşarlar.

Kaynakça

  1. Osman Tanrıkoluoğlu (2011), İsrail'de Moşav Kooperatif Modellemesi, T.C. Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksek Okulu, Kırşehir, Mayıs 2011
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.