Melantias Muharebesi

Melantias Muharebesi ya da Melanthius Muharebesi, Zabergan komutasındaki Kutrigur ordusu ile yetenekli general Belisarius komutasındaki Bizans İmparatorluğu arasında 559 yılında gerçekleşmiştir. Büyük sayısal yetersizliğine rağmen, Bizans ordusu savaşı mutlak bir şekilde kazandı ve Kutrigurları dağınık bir şekilde geri çekmeye zorladı.[2] Bu, Belisarius'un bir kuvvete komuta ettiği son muharebedir.

Melantias Muharebesi
Bizans-Kutrigurlar savaşı 558-559
Tarih559
Bölge
Melantias, Konstantinopolis'in 20 km batısı
Sonuç Bizans İmparatorluğu'un zaferi
Taraflar
 Bizans İmparatorluğu Kutrigurlar[1] ordusu
Komutanlar ve liderler
Belisarius Zabergan
Güçler
300 seçkin Bizans süvarisi ve başıbozuklardan toplama bir miktar paralı asker 2.000 orta hafif süvari
Kayıplar
Bilinmiyor (Görece az) 400 ölü

Arka Plan

558 kışında, Zabergan donmuş Tuna'yı geçen önemli bir Kugrigur ordusuna önderlik etti. Bu ordu, Konstantinopolis'i tehdit edecek şekilde Mezya ve Trakya'yı işgal etti. İmparator I. Justinianus, Belisarius'u emeklilik için geri çağırdı.[3] Kutrigurları Theodosius Surları'dan sürmek için, Belisarius, 300 gazi ile zorla toplanmış yerel askerlerden oluşmuş bir küçük bir kuvveti komuta ediyordu.

Muharebe

Belisarius, Kutrigurlar ile karşılaşmak için ilerlemeye karar verdi ve kampını Konstantinopolis'e 20 mil uzaklıktaki Melantias'ta, rakibinden birkaç kilometre uzakta kurdu. Zabergan Bizanslıları şaşırtmak istedi ve kampını 2.000 süvari ile terk etti ama sırasını kaptırıp Belisarius tarafından şaşırtıldı. Bizans tarihçisi Agathias'a göre Belisarius, Kutrigurların oldukça büyük bir güçle karşı karşıya kaldıklarına inanmaları için bir savaş hilesi kullandı; yerel köylülerden ormana saçılmalarını ve Kutrigurların atlarını korkutmak için ağaçlara vurarak çok toz yapmalarını istedi.[4] Bölgeye yaklaşan Kutrigur birliği paniğe kapıldı ve bir çoğu öldürüldü.

Neticeleri

Mağlup olan Kutrigurlar ve Slav müttefikleri geri çekildiler. Tuna'yı geçip anavatanlarına dönmeden önce kısa süre Trakya'yı yağmalamaya devam ettiler.[5]

Kaynakça

  1. Victor Tonnennensis episcopi. Chronica, c. 560
  2. James C. Bradford, International Encyclopedia of Military History
  3. Tony Jaques, Dictionary of Battles and Sieges, p.651
  4. Amédée Thierry, Histoire d'Attila et de ses successeurs…, p. 367.
  5. Spencer C. Tucker, 500 Great Military Leaders, ABC-Clio, Oxford

Konuyla ilgili yayınlar

  • Frendo, Joseph D., (Ed.) (1975). Agathias: The Histories. Berlin and New York: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-003357-7. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.