Marxists Internet Archive

Marxists Internet Archive (Türkçe: Marksist İnternet Arşivi), kısaca MIA veya bilinen diğer adıyla Marxists.org, 1990 yılında kurulan, başta Marksizm'in kurucuları Karl Marx, Friedrich Engels olmak üzere, Vladimir Lenin, Lev Troçki, Rosa Luxemburg, Che Guevara, Mihail Bakunin, Pierre-Joseph Proudhon gibi çok sayıda Marksist, komünist, sosyalist ve anarşist yazarların eserlerini içeren (bu akımlar dışında Adam Smith, Sun Tzu gibi önde gelen ideologların da yazıları bulunur), bu yapısıyla çok dilli bir kütüphane olarak kabul edilen, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi ve dijital kütüphanedir.[1]

Marxists Internet Archive'nin öncüsü, 1993'ten beri internette mevcut olan "Marx-Engels Arşivi" idi.

Koleksiyon, gönüllüler tarafından e-posta ve haber grupları yoluyla toplanan ve 1993 yılında tek bir gopher sitesinde birleştirilmiş belgelere dayanır. 61 dilden 600'ün üzerinde yazardan 53.000'in üzerinde doküman içerir.[2]

Arşiv yapısı

Web sitesindeki yazılımların çoğu HTML'de biçimlendirilmiştir ve belgelerin tarzı CSS ile belirlenir. Özellikle bilgisayar yazı tipleri veya OCR yazılımı bulunmayan diller için bazen PDF kullanılır. Basılı oldukları gibi sunulan, devrimi konu alan ve sosyalist yayınları ortaya koymak amacıyla birçok PDF eklenmiştir. Bu, MIA'nın büyümesinin çoğuna katkıda bulunmuştur.

Arşiv; Sovyetler Birliği tarihi, Paris Komünü gibi belirli tarihsel konulara ve felsefe gibi daha geniş konu başlıklarına ayrılmış bir bölüm içerir. Aynı zamanda Marksist terimlerin tanımlarının, kısa biyografilerin ve tarihsel materyallerin olduğu "Marksizm'in Ansiklopedisi" adlı bir referans bölümünü de içerir.

MIA çok sayıda dil bölümüne ayrılmıştır. 1 Mayıs 2014 itibarıyla 61 dilde içeriğe yer verildi. İngilizce olmayan bölümlerin her biri, İngilizce bölümün temel yapısını çoğaltmak için zamana yönelik olsa da, uygulamada bunlar büyük ölçüde boyut ve kapsam bakımından farklılık göstermektedir. Bu arşivlerin bir kısmı Marx ve Engels'in sadece birkaç belgesine sahipken, diğerleri daha kapsamlıdır. Örneğin Çince bölümde Marx, Engels ve Lenin'in eksiksiz toplanmış eserleri mevcuttur.

Kaynakça

  1. Noam Cohen, Who’s Attacking an Online Marxist Archive? China Is Suspected of Trying to Block Access to Texts, New York Times, 5 Şubat 2007, Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018.
  2. MIA - Introduction, Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.