Marcus Antonius

Marcus Antonius (d. 14 Ocak MÖ 83[1][2] - ö. 1 Ağustos MÖ 30), Romalı komutan.

Marcus Antonius
Doğum İÖ 14 Ocak 82 
Roma (Antik Roma) 
Ölüm 01 Ağustos 0030 (-52 yaşında)
İskenderiye (Ptolemaios Krallığı) 
Evlilikler Fulvia, VII. Kleopatra, Antonia Hybrida Minor, Küçük Octavia, Fadia 
Çocuk(lar) Antonia, Marcus Antonius Antyllus, Iullus Antonius, Yaşlı Antonia, Antonia, Kleopatra Selene II, Aleksandros Helios, Ptolemy Philadelphus 
Ebeveyn(ler)
Kardeşi Lucius Antonius, Antonia, Gaius Antonius 
Çalışılan pozisyon Ancient Roman senator (Bilinmeyen, Bilinmeyen), Konsül (İÖ 44, İÖ 44) 

Hayatı

MÖ 54'te Sezar'ın Galya'daki ordusuna katılmasıyla başarılı askerlik hayatı başlamıştır.

Sezar'ın MÖ 44 yılında öldürülmesinin ardından ertesi yıl Marcus Antonius, Octavius ve Marcus Aemilius Lepidus'la birlikte güç birliğine giderek 2. Triumvirlik olarak bilinen askeri diktatörlüğü oluşturdu. Roma hakimiyeti altında bulunan toprakların paylaştırıldığı bu ittifakta Marcus Antonius, Mısır da dahil olmak üzere doğu bölgesinin kontrolünü aldı.

Tarsus'a gelerek Mısır Kraliçesi Kleopatra VII ile ittifak yaptı. Kleopatra'nın maksadı kaybettiği toprakları geri almak, Antonius'unki ise hem doğudaki iktidarını sürdürebilmek hem de Partlara karşı yapacağı askeri harcamalar için Mısır'ın zengin kaynaklarından yararlanmaktı. Bu maksatla Antonius, Kleopatra'yı Tarsus'a davet etti. Muhteşem gemisiyle Tarsus limanına gelen Kleopatra Antonius ile 7 yıl sürecek renkli, romantik ve ihtiraslı bir beraberlik yaşadı. Kleopatra'nın Tarsus'a giriş yaptığı kapının adı "Kleopatra Kapısı" olarak değiştirilmiştir.

Tarihçi Plinius, "Kleopatra'nın tacından çıkardığı bir çiçekle Antonius'a şarap sunduğunu" yazar. "Romalı hükümdarın tam kadehi dudaklarına götürdüğü sırada Kleopatra'nın ona engel olduğunu ve 'Seni öldürebilirdim' dediğini, çünkü çiçeğin yapraklarına zehir sürmüş olduğunu" söyler.

Kaynakça

  1. Plutarch, Life of Antony 86.5. 10 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Suerbaum 1980, 327–34.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.