Mücver

Mücver Türk mutfağında yumurta ve un ile karıştırlıp kızartılıan ana malzemeden yapılan bir yemeği.[1][2] Coğu zaman ana malzemesi kabak olan ama patatesle de yapılan mucver rendelenmiş sebzenin un ve yumurta ile bağlandıktan sonra kaygana veya yassı cızbız köfte gibi şekillendirilip yağda kızartılmasıyla yapılır.[3] Ilık ve soğuk servis edilebilir.

Mücver
Kaşar peynirli patates mücveri
Alternatif isim Fritter
Ülke(ler) Türkiye
Türü Kızartma, tava
Servis şekli Sarımsaklı yoğurt ile birlikte
Servis türü Meze, etin yanında yan yemek
Ana malzemeler Kabak veya patates, peynir, un, yumurta sarısı, isteğe bağlı otlar
Çeşitleri Kabalı, patatesli, ve benzer

Hazırlama

Mücverin ana malzemesi kabaktır. İnce ince kıyılan kabak bir süre tuzla ovulup acısının azalması sağlanır. Hazırlanmış kabak, genelde un ve yumurtadan hazırlanmış bir karışımla harmanlanır. Mücver bu haliyle pişirilebilir. Fakat günümüzde güzel bir tat katması açısından bu karışıma beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri, örgü peyniri gibi peynirler, maydanoz, taze kekik, dereotu, taze nane gibi otlar ve kavrulmuş ya da çiğ soğan gibi aromatikler de eklenmesi yaygındır. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir.[4]

Bal kabağı mücveri çökelek, yeşil soğam, küçük hindistan cevizi ve adaçayı gibi farklı malzemelerle hazırlanabilir.[5][6]

Un ve yumurta dengesi

Un ve yumurta ile harmanlanan kabak karışımında yumurta ve unun görevi karışım sıcak yağ ile temas ettiğinde sertleşip kabak topağını tutmaktır. Karışımda kabağın çok fazla olması mücverin tutmayıp yağın içinde dağılmasına, unun çok olması hamurumsu bir doku ortaya çıkmasına, yumurtanın fazla olması mücverin pek dokulu, esnek plastiği andıran olmasına sebep olur.

Yumurta eğer tat için eklenmiyorsa, sadece az miktarda sarısının eklenmesi yeterlidir. Yumurtanın sarısında bulunan bağlayıcı maddeler yeterli miktarda un ve kabaktaki su sayesinde karışımı tutmak için yeterli olacaktır. Tüm yumurtanın katılmasının mücveri daha iyi tutmasının sebebi tüm bir yumurtada katılaşan maddenin (ak ve sarı) tek başına yumurta sarısından daha fazla miktarda olmasıdır. Bu durumdaki sertleşme yumurta sarısı ve unun sağladığı sertleşmeden farklı bir tepkime sonucu oluşur, dolayısıyla mücverin dokusunu değiştirir.

Bazı tariflerde kabartma tozuna da rastlanır. Bu malzemenin eklenmesinin başlıca amacı pişen mücverinin daha süngerimsi, içi boşluklu bir yapıya sahip olması içindir. Dış yüzeyine de hafif bir pürüz kazandırır. Karışımı beraber tutma konusunda herhangi büyük bir etkisi yoktur

Sunum

Mücverin tadı kuvvetli olmadığı için değişik usullerde servis edilebilir. Ilık olarak yenilen mücverin üstüne dereotu ve kırmızı pul biber serpilebilir, her iki tür için de sarımsaklı yoğurt tercih edilebilir. Soğuk olarak servis edilmesi daha yaygındır. Özellikle zeytinyağında kızartılmışsa öğünde zeytinyağlı yerine geçebilir. İkindi çaylarında tuzlu bir ikram olarak, evden götürülen yemeklerde ikinci çeşit olarak, hatta zeytinli piyaz eşliğinde meze olarak tüketilmesi de mümkündür.

Kaynakça

  1. "Mücver üzerine çeşitlemeler". Milliyet. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. Zat, Erdir. Rakı: The Spirit of Turkey. Overteam Publishing. s. 134.
  3. "Patates mücveri tarifi". Milliyet. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2019.
  4. "Yaz aylarının gözde yemeği kabak mücveri tarifi". Milliyet. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019.
  5. "Balkabağı Mücveri". Sofra. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019.
  6. "Balkabağı mücveri tarifi". Hurriyet Lezizz. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.