Lisans derecesi

Bir lisans derecesi (Orta Latin baccalaureus) veya bakalorya (Yeni Latince baccalaureatus), üç ila yedi yıl süren (kuruma ve akademik disipline bağlı olarak) bir dersin tamamlanması üzerine, üniversiteler ve kolejler tarafından verilen bir lisans akademik unvandır.[1] Yüksek lisansa giriş kapısı da sayılır. Bazı kurumlarda ve eğitim sistemlerinde, bazı lisans dereceleri ancak birinci derece tamamlandıktan sonra lisans veya yüksek lisansüstü derecesi olarak alınabilir. Nitelikler çerçevesine sahip ülkelerde, lisans derecesi normal olarak çerçevedeki temel düzeylerden biridir. Lisans dereceleri başlıklı bazı yeterlilikler diğer seviyelerde (ör. MBBS veya tıp fakültesi mezunu) olabilir ve lisans dışı başlıkları olan bazı nitelikler lisans dereceleri (ör. İskoç MA sanat ustası ve Kanada tıp doktoru) olarak sınıflandırılabilir.

12. yüzyıldaki "bachelor" veya üniversite mezunu, kendi bayrağı altında vasalları toplamak için çok genç veya fakir olan bir şövalye bekçisine atıfta bulundu. Aynı zamanda sosyal olarak evlenebilen, ama henüz sahip olmayan bir erkek idi. 13. yüzyılın sonunda, lonca ya da üniversitelerin küçük üyeleri tarafından da kullanılmıştır. Halk etimolojisi veya kelime oyunu ile, baccalaureus kelimesi, akademik başarı ya da onur için verilen ödüllere referans olarak bacca lauri ("laurel berry" veya akdeniz defnesi) ile ilişkilendirilmiştir.[2]

İngiliz sistemi ve onun tarafından etkilenenler altında, lisans akademik dereceleri ya (onur derecesi, sıradan derece veya genel derece olarak bilinen) veya onur derecesi olarak onur derecesi olarak ayırt edilir. Bir onur derecesi genellikle bir geçiş derecesinden daha yüksek bir akademik standart gerektirir ve bazı sistemlerde bir çalışma yılı daha fazladır.[3] Bazı ülkelerde, ör. Avustralyada, aynı alanda lisans diploması programından ya da (Birleşik Krallık sistemine benzer bir şekilde) tamamlanmasından sonra devam eden bir akademik lisans derecesi olarak kabul edilebilecek "lisansüstü" bir lisans derecesine sahiptir.

Türkiyede lisans derecesi

Türkiye'de toplamda 203 adet üniversite lisan eğitimi vermektedir. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversiteleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve diğerleridir.[4] Hepsi fakülte ve Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından sunulan sekiz dönemlik programların tamamlanması üzerine Bachelor of Arts veya Bachelor of Science dereceleri vermektedir. Ayrıca bu üniversitelerde çift anadal mevcuttur. Bazı üniversiteler, normal ya da ikinci sınıf öğreniminden sonra kabul edilebilir bir standarda ulaşılırsa, sıradan lisans öğrencilerinin aynı konuda bir onur derecesi kursuna aktarma fırsatı sunar.[5] Buna "Önlisans Mezunu" denir.

Kamu ve özel üniversitelerin bazıları programlarında% 30 İngilizce sunarken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi programlarda% 100 İngilizce sunan birçok üniversite bulunmaktadır.[6]

Kaynakça

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.