La Gomera

La Gomera Adası, İspanya'da, Kanarya Adaları Özerk Topluluğu'na bagli Santa Cruz de Tenerife ilinde ada. Le Gomera Kanarya Adaları takım-adalarının batısında bulunan ada olup Tenerife adasının batisinda; La Palma adasinin guneydogusunda ve El Hierro adasının kuzeydogusunda yer alır.

La Gomera
La Gomera görüntüleri
Coğrafya
Koordinatlar 29°06′00, N°17′08
Takımadası Kanarya Adaları
Denizi Atlas Okyanusu
Yüz ölçümü 354 km2
Zirve Pico Garajonay 1.487
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Özerk Topluluk Kanarya Adaları
Yerleşim yerleri
  • San Sebastián de la Gomera (nüfus:8.451)
Demografi
Nüfus 23.076 (2011)
Nüfus yoğunluğu 62,41 kişi/km2
La Gomera'nun haritada konumu
Uydudan La Gomera
La Gomera bayrağı

Nüfus ve yerel idare

Adanın (2011 itibarıyla) nüfusu 23.076 kişi ve nüfus yogunlugu 62,41 kişi/km²'dir. Adanin idare merkezi "San Sebastián de la Gomera" olup nüfusu 8.451 kişidir. Bu merkez kasabada ada yerel idaresi olan "Cabildo de La Gomera (La Gomera Meclisi)" bulunmaktadır. La Gomera "Santa Cruz de Tenerife" iline bağlı olup ada (Agulo, Alajeró, Hermigua, San Sebastián de la Gomera, Vallehermoso, Valle Gran Rey adlı) 6 belediye bulunmaktadır.

Çevre

Garajonay Milli Parkı
UNESCO Dünya Mirası
Garajonay'da defne ormanları içi
Konum  İspanya
Kriter Doğa: (vii), (ix)
Referans 380
Tescil 1986 (10. oturum)
Bölge Avrupa ve Kuzey Amerika
Koordinatlar 28°07′34″K 17°14′14″B

Ada volkanik asıllıdır ama günümüzde adada volakanik faaliyet görülmemektedir. Ada 22 km çapında yuvarlak dairemsi şekillidir. Adanın en yüksek mevki 1487 m rakımı olan "Pico de Garajonay"'dır. Bu dağın şekli yarıya kesilmiş ve sonra dilimlere ayrılmış bir portakal gibidir. Bu dağın üzerindeki, içinden çok hızlı dereler akan derin vadiler, portakalın dilimleri arasındaki yarıklara benzetilir. Bu vadielre La Gomara adasında "barranco" adı verilir. Dağın üst tarafları devamlı olarak sis ve bulutla kaplı ve devamlı ıslaktır. Bu nedenle çok ıslak olan "barranco"ların içleri ve dik yamaçları çok çeşitli, gür ve bereketli defne ağacı yağmur ormanları ile kaplıdır. Bu dağ ve çevresi UNESCO tarafından 1986'da Dünya Mirasları doğa listesine alınmıştır.

La Gomera adasına turist çekmek için bu doğa parkı içinde çok çeşitli kolay ve zorlukla gezilebilen yürüyüş patikaları ve dağ bisikleti kullanma parkurları yapılmıştır. Böylece doğa parkında ziyaretçilerine doğanın güzelliklerini ve şaşılacak doğa manzaraları paylaşmak imkanı sağlanmış olmsktadır.

La Gomera adası ortasında bulunan dağlar bu enlemlere mahsus olan "alize ticaret rüzgarları"nı ve bulutlarını çekmekte olduğu için, deniz sahilinde bulunan ve güneş ışıgi ile sanki kaynayan falez kayalıklarının tam tersine, ılık hatta soğuk havalı iklim göstermektedirler. Bu nedenle La Gomera adasında gayet çeşitli mikro-iklimler gösteren araziler bulunmaktadır.

Ekonomi

Yüzyıllardır La Gomera çiftçileri adaya has iklim şartlarından istifade ederek değişik çeşitli tarım maddeleri üretmektedirler. Özellikle dağdan inen vadilerde derelerden toplanan sullar kullanılarak bağlar, meyve bahçeleri ve daha sıcak alanlarda muz plantasyonları, şeker kamışı, mango, papaya ve avokado bahçeleri kurulmuştur.

La Gomera adası da diğer Kanarya Adaları gibi turistleri çeken bir turizm merkezi olmuştur. La Gomero'nın güneyinde ufak bir havaalanı bulunmakta ve bu havaalanı ile diğer Kanarya Adalarına ve özellikle Gran Canaria ve Tenerife adalarının enternasyonal havaalanlarına gidip gelmek mümkündür. Ada merkezi olan "San Sebastián de la Gomera" feribot terminalinden diğer adalara düzenli feribotlar işletilmektedir.

Resimler

Kaynakça

    Ayrıca bakınız

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.