Keiretsu

Keiretsu (Japonca: 系列; "sistem", "seri", "işletme grubu", "ardıllık sırası"), Japonya merkezli iç içe ilişkileri ve hissedarlıkları olan bir şirketler grubudur. Hukuki anlamda, Japonya'nın iş dünyasının sosyal dünyasında gevşek bir şekilde organize olmuş ittifaklar olan bir tür gayri resmi iş topluluğudur.[1] Keiretsular, 20. yüzyılın ikinci yarısında Japonya ekonomisi üzerindeki hakimiyetini sürdürdü ve 21. yüzyılın başlarında daha az bir ölçüde bunu yapmaya devam etti.[2]

Üyenin şirketleri, birbirlerinin şirketlerindeki hisselerin küçük bir kısmına sahiptir ve merkez bankaya odaklanmıştır. Bu sistem, her bir şirketin borsa dalgalanmalarından ve devralma girişimlerinden izole edilmesine yardımcı olur ve böylelikle projelerde uzun vadeli planlamaya olanak sağlamaktadır. Keiretsular, Japonya'daki imalat endüstrisinin önemli bir unsurudur.

Kaynakça

  1. Snyder, Francis G. (2002). Regional and Global Regulation of International Trade. Oxford: Hart Publishing. ss. 113. ISBN 1841132187.
  2. Aoki, Masahiko (1988). Information, Incentives and Bargaining in the Japanese Economy: A Microtheory of the Japanese Economy. Cambridge: Cambridge University Press.

Ek okuma

  • Masahiko Aoki, Information, Incentives and Bargaining in the Japanese Economy (1988)
  • Ronald Gilson and Mark J. Roe, 'Understanding the Japanese Keiretsu' (1993) 102 Yale Law Journal 871
  • Yoshiro Miwa and Mark Ramseyer, 'The Fable of the Keiretsu' (2002) 11 J. Econ. & Mgmt. Strategy 169
  • Kenichi Miyashita & David Russell, "Keiretsu: inside the hidden Japanese conglomerates" (McGraw-Hill 1995)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.