Kaynanadili

Kaynanadili (Opuntia), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan bitki cinsi.

Kaynanadili
Opuntia cinsine ait iki kaktüs türü: önde, İngilizce'de cholla adı ile anılan türlerden biri (Opuntia bigelovii); arkada, kaynana dili (Opuntia ficus-indica).
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms
(Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots
(İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Takım: Caryophyllales
Familya: Cactaceae
(Kaktüsgiller)
Alt familya: Opuntioideae
(Kaktüsler)
Oymak: Opuntieae
Cins: Opuntia
Mill.
Türler

Metne bakınız.

Topluca dikenli incirler adı ile anılan türleri içeren Opuntia ve İspanyolcada cholla ortak adı ile anılan türleri içeren Cylindropuntia alt cinslerine ayrılan bu cinsin tipik türü, Türkçede "Eşek inciri", "Hint inciri", "Frenk inciri", "dikenli incir" ya da halk ağzında Türkiye'de "kaynanadili", Kıbrıs'ta "babutsa" olarak anılan Opuntia ficus-indica'dır.[1][2][3]

Dikenli incirler (Opuntia alt cinsi), yassı ve yuvarlak bölümlerin eklemlenerek oluşturduğu gövdelere sahiptir. Cylindropuntia alt cinsinin türlerinde ise gövde bölümleri yassı değil, silindrik yapılıdır.

Gövdesi düz ve yassı büyük parçalar halinde eklemlidir ve üzerinde kabarcıklar bulunur. Büyük çiçekleri baharda ya da yaz başında açar. Olgunlaşmadan önce yeşil olan meyveleri, olgunlaştığında erguvani renge dönüşür ve yenilebilir. Gövdesi yaşlandıkça olgunlaşır. Bol güneş alan yerlerde fazla suya gereksinim duymadan yetişir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir.

Kaynakça

  1. "Frenk inciri" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  2. "Kaynanadili" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  3. Tan, Aylin Öney (5 Haziran 2017). "Kıbrıs 'sofra' sözlüğü". Hürriyet. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.