Katedral Meydanı

Katedral Meydanı (Litvanca: Katedros aikštė); Litvanya'nın başkenti Vilnius'un merkezidir. Adını Neoklasik tarzda inşa edilmiş olan ünlü Vilnius Katedrali'nden alan meydan şehirdeki birçok önemli caddenin de kesişiminde bulunmaktadır. Yıl boyunca şenliklere, önemli ve ulusal günlerde yapılan askeri geçit törenlerine, dini ve resmi organizasyonlara, büyük konserlere ve yeni yıl kutlamalarına ev sahipliği yapan Katedral Meydanı kentin ve ülkenin en önemli sembollerinden bir tanesidir.

Baltık Yolu
Katedral Meydanı
Vilnius Katedrali ve çan kulesi
Konum  Litvanya, Vilnius
Koordinatlar 54°41′07″K 25°17′15″D
Trafik Taşıt trafiğine kapalı

Anıt taşlar

Sihirli Taş

Meydanın iki farklı noktasında hem yerel halk hem de şehri ziyarete gelen turistler için önemli sayılan iki anıt taş bulunmaktadır. Bunlardan ilki "Baltık Yolu"dur. 1989 yılında üç Baltık cumhuriyeti olan Estonya, Litvanya ve Letonya'nın Sovyetler rejimine karşı başlattıkları bağımsızlık hareketinin ve bu ülkelerin başkentlerinde yaşayan insanların bir araya gelerek yaptıkları Baltık Özgürlük Zinciri gösterisinin bir nişanesi olarak meydana konulan taşın insanlara uğur getirdiğine inanılmaktadır. Rivayete göre eğer bir kişi bu taşın üzerinde durup kendi etrafında üç kere dönerse tuttuğu dilek olur.[1]

Baltık Yolu'ndan sonra meydanı ziyaret edenlerin en çok ziyaret ettiği ikinci anıtsal taş ise 1999 yılında ressam Gytenis Umbrasas tarafından yapılan "Sihirli Taş"tır.[2][3] Taşın üzerinde Litvanca'da mucize anlamına gelen "stebuklas" yazmaktadır. Kelimenin ilk ve son harfi de "S" olduğu için kelime dairesel formatta yazılmış ve bu yolla sonsuz bir döngünün varlığına işaret edilmiştir. 2003 yılında yapılan yenileme çalışmaları sırasında taşın üzerinde bulunan detaylar parlak granit taşla değiştirilmiştir.

Konum

Katedral Meydanı şehrin tam ortasında bulunduğu için birçok önemli yapıya ve noktaya da komşuluk etmektedir. Meydan, bir merkez olarak baz alındığında hemen kuzeyinde meydanla özdeşleşmiş olan Vilnius Katedrali ve katedralin biraz batısında çan kulesi bulunmaktadır. Güney ve batı kesimlerinden Šventaragio Caddesi tarafından çevrelenen meydanın doğusunda Gediminas Anıtı ve büyük bir park bulunmaktadır.[4] Kuzeydoğuda ise Litvanya Grandükleri Sarayı ile Gediminas Kulesi yer alır.[5]

Kaynakça

  1. Jonis, Paulius (2020). "TOP 7 Katedros aikštės paslaptys". gudrizirafa.lt (Litvanca). 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020.
  2. "Gitenis Umbrasas". ldsajunga.lt (Litvanca). 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020.
  3. "Gitenis Umbrasas". vilnijosvartai.lt (Litvanca). 2015. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020.
  4. "Our Guide to Things to Do in Vilnius" (PDF). wheressharon.com (İngilizce). 10 Temmuz 2015. 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020.
  5. "Vilnius'ta 3 gün" (PDF). vilnius-tourism.lt. Erişim tarihi: 24 Mart 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.