Kahraman Anne Madalyası

Kahraman Anne Madalyası (Rusça: Мать-героиня, Mat'-geroinya) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinde 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilen bir unvan ve madalyadır. Bu madalyanın maksadı yalnızca anneleri onurlandırmak olmayıp aynı zamanda anne-çocuk sağlığı konusunda kalkınmak ve hamileler, büyük aileler veya tek yaşayan kadınlara mali destek sağlamaktı.[1] Bu madalyadan küçük olan Anneler Nişanı beş ya da altı çocuklu annelere verilirken, bunlardan fazla, yani 7, 8 ve 9 çocuklara sahip annelere Analık Şanı Nişanı nişanı verilirdi.

Kahraman Anne Madalyası
Мать-героиня, Mat'-geroinya
Kahraman Anne Madalyası
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
Tür Kahramanlık Madalyası
Gerekçe 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilirdi.
Durum Verilmemektedir.
İstatistikler
İlk Verilişi 8 Temmuz 1944
Toplam Verilişi Yaklaşık 430.000
Öncelik
Üst Yok
Eşit Yok
Ast Yok

"Алтын алка" ("Kazak Altın Kolye Nişanı")

Tarihi

Kahraman Anne Madalyası 8 Temmuz 1944 tarihli Sovyet Yüksek Başkanlık Kararnamesi ile resmileşmiştir.[1] Bu kararnamenin devam eden tarihlerde kapsamı genişletilmiş ve toplamda 15 defa değişikliğe uğramıştır.

Kural ve Takdimi

Bu onursal unvan 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilmiştir. Önceki öz veya üvey 9 çocuğun hayatta olması koşuluyla 10.çocuğun doğum günü itibarıyla bu ödül takdim edilirdi. Kahramanca, meslek rahatsızlıkları yüzünden veya kabul edilebilir sebeplerden ölen çocuklar da bu sayıya dahildi.

Madalyaya sahip anneler emeklilik, gıda ve benzeri temel ihtiyaçların tedariki ve kamu hizmetlerine ödenen ücretler konularında bazı ayrıcalıklara sahiptiler.

Yaklaşık 430.000 kadına bu madalya ve unvan verilmiştir.

Şekil

Kahraman Anne Madalyası ters beşgen gümüş altlık üzerinde altın bir yıldızdan oluşmaktadır. Beşgenin köşelerinden yıldıza gümüş düz ışınlar gider. Gümüş kaplama bir halka ile üzerinde Rusça "Kahraman Anne" yazan kırmızı emayeden üretilmiş eğimli bir plakaya bağlanır.

SSCB Sonrası Ödül

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinin dağılmasıyla madalya eski Sovyet cumhuriyetlerinde kaldırılmıştır.

  • Rusya'da 1991 yılında kaldırılarak yerine Ebeveyn Zafer Nişanı verilmeye devam edildi.
  • Tacikistan madalyayı 1996 yılında vermekten vazgeçti.
  • Ukrayna bağımsızlığını kazanması üzerine madalyayı vermekten vazgeçti.
  • Kazakistan 1995 yılından itibaren bu madalya yerine; 10 ve daha fazla çocuk sahibi olan anneleri Altın Kolye, 8 veya 9 çocuk sahibi olan anneleri Gümüş Kolye nişanı ile taltif etmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Decree of the Presidium of the Supreme Soviet of the Soviet Union of July 8, 1944" (Rusça). Legal Library of the Soviet Union. 8 Temmuz 1944. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2012.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.