Ionic
Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.
Sürümler
Alpha Release Kasım 2013 sonunda yapıldı.[1] 7 Mayıs 2014'e kadar en büyük yenileme Ionic 1.0 Beta 4 idi.[2] En yeni sürüm v1.0.0 "uranium-unicorn" olup 12 Mayıs 2015'te çevrimiçi olarak yayınlandı.[3]
Özellikler
Ionic, kendini ön uç yazılım iskeleti olarak görür ve onunla mobil hibrit mobil uygulamalarla HTML5 bazında geliştirilir. Hibrit uygulamalar CSS3, HTML5 ve JavaScript gibi teknolojiler ile uygulanmaktadır. Ionic bu yapıdadır. Bu sayede interaktif uygulamalar HTML, CSS ve JavaScript bileşenleri olarak adlandırılan bir program kütüphanesiyle programlanabilir. Bu SASS (Stil Sayfası Dili) ile inşa edilmiş olup Angular.JS için optimize edilmiştir. Bu Drifty,[4] bağımsız bir önyükleme yazılım şirketleri tarafından geliştirilmiştir. Kalkınma, diğerlerinin yanı sıra geliştirici May Lynch, Ben Sperry, Adam Bradley ve Andrew Jooslin tarafından yazılmıştır.[5]
Yapısı
Ne AngularJS, ne de Ionic nesne yönelimli JavaScript çerçevesidir.
DOM
Angular, DOM manipülasyonuna imkân veren ve JQuery'nin bir kısmı olan jqLite ile çalışır. Genişletilmiş fonksiyonları için jQuery, bir belge ile yüklenebilir.
KA (UI)
Ionic, çok basit bir kullanıcı arayüzü olan bir çerçevedir. Hızlı sonuçlar elde etmek için mevcut HTML5 ve CSS3 fonksiyonlarını kullanır. SASS üzerinden özelleştirilebilen mobil uygulamanın Ionic değişkenleri sayesinde bireysel görünüm genişletilebilir. Ayrıca 440 simgeli açık kaynak kodlu bir kütüphane bulunmaktadır.
Lisanslar
Sencha Touch'a benzer, ancak tamamen açık kaynaktır. Bir de Angular.JS gibi MIT lisansına sahip olduğundan özel ve iş bağlamında herkes kullanabilir.[5]
Kaynakça
- "Ionic: Das Frontend-Framework unter der Lupe.". 27 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016.
- Ionic Beta 4: Our Biggest Update Yet.
- Download des neusten Release.
- "Bootstrap Yazılım Şirekti'nin resmî Web sitesi.". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016.
- "Drifty Makers on the Ionic Mobile Framework raise 1 Million.". 16 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016.
Dış bağlantılar
- Offizielle Website Ionic (İngilizce)
- Ionic bei GitHub (İngilizce)
- Ionic: Das Frontend-Framework unter der Lupe (Almanca)
- Ionic - Das neue Frontend-Framework zur Erstellung von Hybrid-Apps (Almanca)
- Tutorial: AngularJS mit RequireJS und Ionic Framework (Almanca)
- Drifty, Makers Of The Ionic Mobile Framework, Raise $1 Million 16 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)