Hubyar, Almus

Hubyar, Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir köydür.

Hubyar
Ülke Türkiye
İl Tokat
İlçe Almus
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 1.750 m (5.740 ft)
Nüfus
 (2019)
  Toplam 167
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0356
Posta kodu 60900

Köy halkı Oğuz Türklerinin Beğdili Boyundandır. Köyde Alevi-Bektâşi örf, adet ve gelenekleri yaşatılmaktadır.

Tekeli Dağı eteklerine kurulan Hubyar Köyü, Almus şehir merkezine 77 km, Tokat ve Sivas şehir merkezlerine 110 km, köye en yakın ilçe merkezi olan Sivas'ın Doğanşar ilçesine ise 12 km uzaklıktadır.

Köyün yerleşik nüfusu 169 olup; yaz aylarında zamanla köyden başka şehir ve köylere göç eden ocağa bağlı taliplerin ve diğer ziyaretçilerin de gelmesiyle köy nüfusu 10-15 katına çıkabilmektedir.

Hubyar Sultan

Köye ismini veren inanç önderi Hubyar Sultan 16. yüzyılda yaşamıştır, Hacı Bektaş Velî'nin Alevî-Bektâşî tarikatına mensup Türkmen Pîr ve tasavvuf alimlerinden olan Hubyar Sultan, Celali isyanları sırasında Tokat ili Almus ilçesi Hubyar köyüne geldiği ve burada türbesi bulunan Hubyar Ocağı'nı kurduğu bilinir.

Hubyar Ocağı ve Vakfı 1562 yılında Hubyar Sultan tarafından kurulmuştur ve yüzyıllar boyunca Hubyar evlatları tarafından yönetilmiştir. 1826'da II. Mahmut döneminde yaşanan Vaka-i Hayriye ile Yeniçeri Ocağının topa tutularak yok edilmesi ve sağ kalanların ise idam edilmesi ile sonuçlanan olayların hemen ardından Bektaşi Tekkelerin kapatılmasıyla Hubyar Ocağı ve Vakfı'da kapanmıştır.

Köy Tarihçesi

Hubyar Köyü Hubyar Sultan tarafından kurulmuştur. İlk zamanlar Tekriye (Değeryer)‘e bağlı bir mezra durumundadır. Bu dönemlerde Hubyar Köyünün ismi Gürgen çukuru Mezrası olarak geçmektedir. Daha sonraları Tekke ismiyle anıldığı ve belgelerde bu şekilde yer aldığı görülmektedir. Daha sonraları Köyün ismi kurucusu ile birlikte anılmaya başlar ve “Hubyar Köyü” ismini alır. Bu durum 1950 li yıllara kadar devam eder . Bu tarihlerde tüm Türkiye de uygulanan ve mevcut yer isimlerinin değiştirildiği dönemlerde Hubyar Köyünün ismi “Uzunbelen” olarak değiştirilmiştir. 1980 li yıllara kadar köy bu isimle anılıyor. Fakat 1980 li yıllarda Köylülerin talebi ile köy tekrar “Hubyar Köyü” ismine kavuşmuştur. Halen bu isimle anılmaktadır.

Hubyar Köyü ilk yerleşimin oluşmaya başladığı 13. Yüz yıldan ve resmî belgeye yansıdığı 1530 yılından 1970 yılına kadar Doğanşar (Tozanlı-İpsile) a bağlı bir köy olarak kalmıştır. Bu dönemlerde Doğanşar la birlikte bazen Tokat, bazen Sivas iline bağlanmıştır. 1872 yılında Hafik'in ilçe olmasıyla birlikte Hubyar Köyü de Doğanşar la birlikte Hafik'e bağlanmıştır. 1990 yılında Hubyar Köyü ulaşım ve benzeri sebeplerden dolayı halkın talebiyle Tokat - Almus ilçesine bağlanmıştır.

Yazları Tekeli Dağı'nın eteklerinde bulunan Tekeli Yaylası'na çıkan Hubyarlılar son baharın başında Tekke'ye geri dönmektedirler. Çok eski dönemlerde ise sonbahardan sonra kış mevsiminin yavaş yavaş soğuk yüzünü göstermesi ile Tekke'nin üstünde bulunan birçok aile hem hayvanlarını koyacak yerlerin genişliği hem de daha ılıman olması nedeniyle daha aşağılarda bulunan Öyekler isimli mezralara taşınmaktaydılar.

Bu durum ortalama 100 – 150 yıl kadar sürdürten sonra 1800'lü yılların başından itibaren Öyekler'e taşınan aileler ilkbaharla birlikte havaların ısınmasının ardından artık Tekke mahallesine taşınmayıp direkt Tekeli Yaylası'na göçer oldular. Böylece Öyekler denilen mezraların tamamen yerleşim yeri oluş durumu ortaya çıktı. Bu durum, Hubyarlıların, Orta Asya Türklerinin tipik bir özelliği olan konar göçerliği hâlen taşıdığını göstermektedir

Hubyarlıların nüfuslarının hızla çoğalması sebebiyle birçok aile arazi sorunu yaşamaya başladılar bu durumda zamanla geçim sorununu ortaya çıkardı. 1750'li yıllardan başlayarak birçok aile Tokat, Sivas, Yozgat, Amasya, Çorum gibi Hubyar taliplerinin bulunduğu köylere göçerek hem taliplere dedelik yapmaya başladılar hem de tarım ve hayvancılık için daha geniş imkânlara sahip oldular. Hâlen birçok ilde Hubyar'dan gitmiş dede nüfusu bulunmaktadır.

Coğrafi Yapı

Hubyar Köyü, Orta Karadeniz ile İç Anadolu bölgesi sınırında, 40-41 kuzey paralelleri ile 37 doğu meridyenleri arasında kalmaktadır. Hubyar Köyü yörenin en yüksek dağı ve zirvesinde Dokuzlar adlı ziyaret yeri bulunan olan Tekeli Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Köyün iklimi, karasal iklim bozkır(step) etki alanı içerisindedir.

Dağlık bir bölgedir. Bölge Eosen (ef) devrinde oluşmuştur. Ana kaya büyük oranda Flis ve Gredir. Toprak orta tekstürde, % 50 den fazla taşlı kahverengi orman toprağı tipindedir. Hubyar Köyü arazisinin genelinde fizyolojik ve mutlak derinlik mevcut değildir. (0– 30 cm ) .

Bölgenin genelinde meyil % 60 ın üzerinde olup sarp arazidir. Bölgenin ortalama yüksekliği 2.000 m dir. Bölge örtülü bulunmayıp, çok şiddetli yüzey erozyonu mevcuttur. Bölgeye en yakın 608 m rakımlı Tokat meteoroloji İstasyonunun verilerine göre enterpole edilmeden Yıllık ortalama yağış : 442,4 mm, Yıllık en düşük sıcaklık : -23,4 C, Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık : 18,7 C ve Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 C dir.

Bölge oldukça kırsaldır. Bitki örtüsü olarak eskilerden oldukça fazla olduğu anlaşılan ormanlardan günümüzde eser kalmamıştır. Birçok sebeplerden dolayı ormanlık çam ve meşelik alanlar kesilerek yok edilmiştir. Bugünlerde Çam alanı olarak adlandırılan veya çamlığın öyek diye isimlendirilen bölgelerde bir veya iki çam ağacına ancak rastlanmaktadır. Tekke' de Kutsal Gürgen Çukuru ormanı kutsallığından dolayı muhafaza edilmiştir. Bekülü mezrasının yamacında bulunan ormanlık bölge Hubyar Köyünün en büyük ormanlık bölgelerinden birisidir ve Kutsal Hubyar Çamı bulunmaktadır . Ayrıca Bekülü mezrasının üst kısımlarında yine ormanlık alanlar mevcuttur. Kızılarmut bölgesinde ve Öyekler mezralarının bir kısımlarında kısmen küçük ormancıklar bulunmaktadır.

Bugüne kadar başka yerde bir örneğine rastlanmayan sadece Tekeli yaylasında yetişen "tutça çiçeği" vardır. (Güzel kokulu 5 cm boyunda tepesinde mor çiçekleri olan su kenarında yetişen bir çiçektir.)

Hubyar Köyü mezralarında Elma, Armut, Çördük, Aluc, Erik, Ceviz, Fındık v.b meyve ağaçları bulunmakta ve yörede bol miktarda kuşburnu ağacı bulunmaktadır. Bölgede ayrıca bozkıra hakim bölgelerde kendiliğinden yetişen Keven otu yetişir ki, erozyonu önlemesi bakımından önemlidir. Ayrıca yenebilen otlardan madımak, yemlik, efelik, kuzukulağı, kömeç, v.b isimlerini tam olarak sayamadığımız birçok ot çeşidi yetişmektedir.

Hubyar Köyü Dağlarında ve Ormanlarında Yaban Hayvanları olarak Kuşlardan; Kartal, şahin, doğan, atmaca, karga, kırlangıç, saksağan, serçe, üveyik, gügük, baykuş, bıldırcın, keklik, akbaba, sığırcık, güvercin, ağaçkakan Sürüngenlerden ; Yılan, kertenkele, salyangoz, Diğer Hayvanlardan; Ayı, Kurt, Domuz, Tilki, Tavşan, Sansar, Gelincik ( gelenü Tekeli yaylası ), Keskü, Kirpi, Kaplumbağa, Fare, Köstebek, Kurbağa bulunmaktadır.

Sosyo Ekonomik Yapı

Hubyar Köyünün Anadolu' da bulunan önemli İnanç Merkezlerinden birisi olması sebebiyle özellikle yaz aylarında günü birlik ve yatılı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Hubyar Sultan Dergahına kurbanlar tığlanmakta, adaklar adanmakta ve ziyaretler yapılmaktadır. Hubyar Köylülerinin geçim kaynağı genelde küçük baş hayvancılıktır. Hayvancılığa yönelik tarım yapılmaktadır. Bölgede binbir çeşit çiçek olmasına rağmen arıcılık yok denecek kadar azdır. Bir iki aile sadece kendi ihtiyaçları için arıcılık yapmaktadırlar. Hubyarlılar eskilerden Kil ticareti ile uğraşırlarmış. Dedelikten elde edilen Hakkullah da Dedelerin hayatlarını sürdürmelerinde ettirmelerinde önemli yer tutmuştur.

Sivil Toplum Faaliyetleri

Hubyar Ocağı ve Vakfı 1562 yılında Hubyar Sultan tarafından kurulmuştur ve Hubyar evlatları tarafından yönetilmiştir. 1820’li yıllarda II. Mahmut döneminde çıkarılan Bektaşi tekkelerin kapatılması kanunuyla Hubyar Ocağı ve Vakfı kapanmıştır.

1967 yılında kurulan ve faaliyetlerine halen devam etmekte olan Hubyar Köyü Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Türkiye'nin en eski yöre derneklerinden biri olma özelliğine sahiptir. Köyün ve bölgenin en yüksek noktası olan Tekeli Dağı eteklerinde her yıl geleneksel olarak Hubyar Anma Tören ve Etkinlikleri yapılmaktadır. Yapılan etkinlikler T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO tarafından desteklenmektedir. Derneğin organizasyonuyla yapılan bu etkinliklere on binlerce insan katılmaktadır.

Ayrıca yine köy mensupları ve talipleri tarafından Hubyar Vakfı ve Hubyar Eğitim Vakfı adlı iki vakıf daha vardır.

Tarihi Ziyaret Yerleri

  • Hubyar Türbesi
  • Gönül Ana Türbesi (Hubyar Sultan'ın karısı)
  • Hasan ve Hüseyin Abdal türbesi (Hubyar Sultan'ın oğulları)
  • Hubyar'ın Yedi Kızının Türbesi
  • Tekeli Dağı Dokuzlar Zirvesi
  • Ağca Dede Türbesi
  • Bek Dede Cemevi
  • Asa Pınarı
  • Hubyar Çamı
  • Hubyar'ın atının ayağının izi
  • Hubyar Değirmeni
  • Hubyar'ın Sokusu (2 adet)
  • Sersem
  • Kılıçkesen
  • Yedi koyun sığdığı yer
  • Göz Cevherliği Pınarı
  • Dermağu Dede
  • Öksürük Dede
  • Argulu Baba
  • Kenan Şeyh türbesi
  • Gürgen Çukuru (Hubyar Kapısı)
  • Çermik (Köroğlu)
  • Hubyar Abdal birlik Cemevi
  • İncecik Cemevi
  • Ürferlik
  • Çifte Gözler
  • Fırkıllı Evliya
  • Hubyar'ın Kurbancısının Mezarı
  • Çetirez
  • Ağ Cevherliği
  • Zor Taşı
  • Mıhlı
  • Yürek Dede
  • Yağlaş Dede
  • İsmail Dede
  • Kara Evliya
  • Çermik (Hubyar Değirmeninin üst tarafı)

Daha fazla bilgi edinmek için Hubyar köylülerine ait internet siteleri, sosyal medya hesapları ve YouTube'a göz atabilirsiniz.

Ulaşım

  • Tokat –Almus –Tozanlı deresi yoluyla
  • Sivas – Hafik yoluyla
  • Sivas - Doğanşar yoluyla olmaktadır.      

Hubyar köyüne Tokat' dan özellikle yaz aylarında her gün, günde bir defa minibüs seferi yapılmaktadır.

Yaz mevsiminde köyümüzden Doğanşar ilçesine cuma günleri toplu taşıma mevcuttur.

Mahalleler (Mezralar)

Hubyar köyünde toplam 22 Mezra bulunmaktadır.

Mezralar Hakkında Hane Sayısı
Tekke Hubyar Köyü'nü oluşturan mezraların en büyüğüdür. Köye ismini veren Hubyar Sultan (15. Y.Y.) ve torununu torunu Hubyar Abdal'ın (16 Y.Y.) türbeleri bu mezradadır. O yüzden bu mezraya 'Tekke' adı verilmiştir. Bu mezrada yaşayan ailelerin bir kısmı, çetin kış koşulları ve otlak sorunu gibi sebeplerle zaman içinde daha aşağılarda bulunan mezralara göçetmişler ve diğer mezraları kurmuşlardır. Köyün en yüksek mezrasıdır. Sezer, Güney, Aydın, Temel, Kapıkaya, Atmaca, Çelik, Önal soyisimli aileler bu mezrada yaşarlar. ~35
Bekülü Hubyar Köyü'nün Tekke Mezrasından sonra en kalabalık mezrasıdır. Köyde bulunan iki okul binasından biri bu mezradadır. (Diğeri Kızılarmut/İdilligil mezrasında) Culhacı, Ortataş, Coşkun, Yıldırım, Tanış ve Sarıyar soyismine mensup aileler bu mezrada yaşarlar. Bununla birlikte Coşkun ve Sarıyar ailelerinin bazı mensupları 2000'li yılların başında kurulan 3 km. mesafedeki Yeni Mahalle mezrasına taşınmışlardır. Ayrıca bu mezrada bulunan ve şimdi eğitim vermeyen okul binası da köylüler tarafından 'Bekdede Cemevi' adıyla ibadethaneye çevrilmiştir. Bekülü Mezrasını adılı veren 'Bekdede' adlı erenin gömütü de mezra sınırları içindedir.  ~30
Yeni Mahalle Hubyar köyünün en büyük 3.Mezrasıdır. Hubyar Köyü'nde son dönemde (2000 sonrası) ana yol üzerine kurulan bir mezradır. Bekülü Mezrasında oturan Coşkun ve Garibgil Mezrasında oturan Kantekin ailelerinin bazı fertleri buraya ev yaparak mezrayı kurdular. Daha sonra Sarıyar, Düldül, Bakıcı soyisminden köylüler de burada ev yaptılar. 21
Kamışcık Patlak, Telci, Sarıtaş, Yavuz, Güneş soyisminden ailelerin bulunduğu, Hubyar Köyü'nün en uzak mezralarından biridir. Ayrıca, tepenin ardında ve çukurda kaldığı için köyün diğer hiçbir mezrasından görülemez ~10
Deli Ahmetgil Balcı' soyismine mensup ailelerin yaşadığı mezradır. Ayrıca Hubyar Köyü'nün komşusu olan Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Dündar Köyü'ne giden iki yoldan birisi bu mezranın içinden geçer. (Diğer yol Çatak mezrasından geçiyor) ~10
Kızılarmut Düldül, Doğan, Karataş, Bulut, Aktaş, Kabak, Çanak, Solak soyismine sahip ailelerin yaşadığı mezra. Ayrıca Hubyar Köyü'nde bulunan 2 okul binasından birisi de buradadır. Köyde 4-5 ayrı mezrada daha eğitim verilmiş ama sadece Bekülü ve Kızılarmut Mezralarına okul binası yapılmıştır. Onun dışında Tekke, Hüsnügil, Gamişcek gibi mezralarda ise ailelerin rızası ile bazı evler okul işlevi görmüştür. Bunun dışında Bektaş Kantekin öncülüğünde birkaç köylü tarafından Garibgil Mezrası'na yaptırılan bir okulda ise hiç öğrenim yapılamamıştır. ~10
Köroğlu Hubyar Köyü'nde 'Dede' olmayan (inanç önderi) tek mezradır. Bu mezrada yaşayan Kurt ve Demir soyisimli aileler Hubyar Köyü'ndeki Dede ailelerinin talibidir. Maalesef bu mezraya Hubyar Köyü'nün sınırları dışında, başka bir köy üzerinden (Sarıören) araç ulaşımı yapılabilmektedir. ~10

Mezraların haritasına ve diğer küçük mezralara buradan ulaşılabilir.

Talip Köyleri

Köyü: İlçesi: İli:
01 - Dereköy Almus Tokat
02 - Aldırahman Reşadiye Tokat
03 - Sarsu Reşadiye Tokat
04 - Bahçe Reşadiye Tokat
05 - Ohtap Merkez Tokat
06 Kundur Reşadiye Tokat
07 - Özenli (Öküzlü) Reşadiye Tokat
08 - Muday Reşadiye Tokat
09 - Seleder Reşadiye Tokat
10 - Çamdalı (Minaer) Almus Tokat
11 - Armutalanı (Elpit) Almus Tokat
12 - Kapıcı Almus Tokat
13 - Kınık Almus Tokat
14 - Gevrek Almus Tokat
15 - Öküsmen Almus Tokat
16 - Tomara Almus Tokat
17 - Eftelit Almus Tokat
18 - Bağderesi Merkez Tokat
19 - Nebi Köyü Merkez Tokat
20 - Ahmedalanı Merkez Tokat
21 - Döllük Merkez Tokat
22 - Fonaderesi Merkez Tokat
23 - Zazara Merkez Tokat
24 - Karakaya Merkez Tokat
25 - Eski Merkez Tokat
26 - Serkiz Merkez Tokat
27 - Musullu Merkez Tokat
28 - Oğulcak (Vağru) Merkez Tokat
29 - Sokudaş Erbaa Tokat
30 - Çaylı Turhal Tokat
31 - Serpil Turhal Tokat
32 - Ağcaşar Turhal Tokat
33 - Geyran Turhal Tokat
34 - Ulutepe (Kelit) Turhal Tokat
35 - Bacılu Turhal Tokat
36 - Kervansarayı Turhal Tokat
37 - Damuderesi Turhal Tokat
38 - Kızoğlu Turhal Tokat
39 - Eliktekkesi Turhal Tokat
40 - Ormanözü (Ovacık) Turhal Tokat
41 - Hasanlı Turhal Tokat
42 - Karadede Turhal Tokat
43 - Samuçayı Turhal Tokat
44 - Tepedibi Niksar Tokat
45 - Haydarbey Çiftliği Niksar Tokat
46 - Depeçay Pazar Tokat
47 - Bebekderesi Artova Tokat
48 - Evlideresi Artova Tokat
49 - Yeniköy Artova Tokat
50 - İspolus Artova Tokat
51 - Armutalanı Zile Tokat
52 - Acusu Zile Tokat
53 - Karacaören Zile Tokat
54 - Kuzualan Zile Tokat
55 - Gölcük Zile Tokat
56 - Çapak Zile Tokat
57 - Gayi Merkez Amasya
58 - Hayradın Merkez Amasya
59 - Yagup Merkez Amasya
60 - Kecbeli Merkez Amasya
61 - Göllerköyü Merzifon Amasya
62 - Piri Mahallesi Merzifon Amasya
63 - Tutluca Alaca Çorum
64 - Güllüce Alaca Çorum
65 - Küre Alaca Çorum
66 - Emenlü Bafra Samsun
67 - Sivaslar Terme Samsun
68 - Karabalçık Merkez Sivas
69 - Mazan Merkez Sivas
70 - Mermer Merkez Sivas
71 - Tokuş Merkez Sivas
72 - Dündar Hafik Sivas
73 - Otmanalanı Hafik Sivas
74 - Çaltılı (Güvese) Hafik Sivas
75 - Olukbaşı (Öykürü) Hafik Sivas
76 - Gülpınar Hafik Sivas
77 - Asarcık Hafik Sivas
78 - Kızılalan (Alayurt) Hafik Sivas
79 - Beydün Hafik Sivas
80 - Esenli (Dona) Hafik Sivas
81 - Elemin Hafik Sivas
82 - Düğer (Uzamış) Hafik Sivas
83 - Üzeyir Hafik Sivas
84 - Karlı Hafik Sivas
85 - Eğmür Hafik Sivas
86 - Saraç Yıldızeli Sivas
87 - Yücebaca Yıldızeli Sivas
88 - Yusufoğlan Yıldızeli Sivas
89 - Davulalan Yıldızeli Sivas
90 - Bayraktar Merkez Kocaeli
91 - Babalı Merkez Yozgat
92 - Bebük Merkez Yozgat
93- Gökçeoluk Köyü Niksar Tokat
94- Karagözgüllüalan Yeşilyurt Tokat
95- Sarıköy (bazı aileler) Çekerek Yozgat

Nüfus

Yıl Kadın nüfus Erkek nüfus Toplam
2019 91 76 167
2018 120 97 217
2017 44 36 80
2016 67 51 118
2015 66 50 116
2014 85 73 158
2013 98 85 183
2012 85 80 165
2011 72 71 143
2010 68 72 140
2009 87 82 169
2008 94 104 198
2007 33 28 61
2000 66 62 128
1574 185 (tahmini) 172 357

Altyapı Bilgileri

Köyün ilköğretim okulunun faaliyeti 1988 yılında öğrenci yetersizliğinden sonlandırılmıştır. Köyde içme suyu evlere kadar su şebekesi aracılığıyla ulaşmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol kısmen asfalttır. kısmen topraktan oluşan yollara sahiptir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde bazı mahallelerinde kanalizasyon bulunmadığı gibi bazı mahallelerinde bulunmaktadır. Sadece yaz aylarında 4.5G hizmetiyle sorunsuz bir şekilde internet erişimi sağlanmaktadır.

1574 Yılı Nüfus Belgesi

1574 TARİHİNE AİT NÜFUS BELGESİ (Karye-i DEĞERYER, tâbî-i Tozanlu)[1]

Zemin-i GÜRGENÇUKURU, der tasarruf-ı HUBYAR DERVİŞ ehl-i el-reâyâ kimesne olub baltası ile feth edip, Allah rızası için ma'mur etmiş 30 kilelik yerdir. Girü vech-i meşruh üzere zaviyelik üezere hududu ber mûceb-i huccet-i şer'iye mukerrer mezbûr Hubyar Derviş mutasarrıfdır. Mustafa veled-i Hubyar Derviş, Cafer veled-i Ali ve Erdoğan birader-i...

Gürgençukuru Hubyar Derviş'in elindedir. Bu zât-ı muhterem, baltası ile yer açıp, Allah rızası için bir tekye inşa etmiş, 30 kilelik yerdir. Gerisi ise belirtilmiş olduğu gibi tekyelik üzere ve yasal belgelerle tescilli olup, adı geçen Hubyar Derviş'in mülküdür. Derviş Hubyar oğlu Mustafa, Ali oğlu Cafer ve Cafer'in kardeşi Erdoğan .”Elimizdeki bu belge 1841 yılına ait olup Hubyar Köyünde bulunan aile reislerini ve bu ailelerin sahip oldukları mal varlıklarını ifade etmektedir

Ekili tarla: 236 dönüm

Ekinsiz tarla: 253 dönüm

Sağmal koyun: 159 baş

Kısır koyun: 58 baş

Sağmal keçi: 430 baş

Kısır keçi: 373 baş

Kuzu: 155 baş

Oğlak: 345 baş

Sağmal inek: 98 baş

Kısır inek: 20 baş

Düve: 38 baş

Tosun: 24 baş

Döllü kısrak: 5 baş

Erkek merkep: 1 baş

Katır: 58 baş

Arı kovanı: 1 adet

Hubyar köyünde – hanenin toplam 489 dönüm arazisi bulunmakta. Bunun 236 dönümü ekilirken geriye kalan 253 dönüm arazinin ekilmediği dikkati çekmektedir. Köyde arıcılık yok denecek vaziyettedir.

Köyde kısır koyun, keçi ve ineklerin fazla olduğu görülmekte. Bunun sebebi geliri az göstermek olabilir.

Beş baş döllü kısrak ile bir baş erkek merkebin bulunduğu köyümüzde 58 katır bulunmaktadır. Tozanlı'nın diğer köylerinde döllü merkepten 15 kuruş, döllü kısraktan 40 kuruş gelir hesaplayan yetkililer, Hubyar'da bulunan katırların her biri için 250 kuruş gelir hesaplamışlardır. Böyle bir durum katırlarla taşımacılık yapıldığını ifade etmektedir. Yörenin konumu ve bölgenin geçmişte ormanlık olduğu düşünüldüğünde Tokat ve Sivas'a odun taşımacılığı yapıldığını söyleyebiliriz.

2- 1850 yılına ait olduğu bilinen bir tarihte ise köyde bulunan Erkek Nüfus sayılmıştır.

Buna göre; Hubyar Köyünde

13 Yaşına kadar : 75 Erkek

13-30 yaş arası : 39 Erkek

30-40 yaş arası : 24 Erkek

40 yaş ve üzeri : 34 Erkek

Toplam :172 Erkek

Askerde olan yok.

Dışarıda olan yok.

Bu verilerden yola çıkarak bu dönemde evli olan erkek sayısının yaklaşık 85 kişi olduğu, bu 85 kişinin erkek çocuklarının burada yazılı olması sebebiyle geriye kız çocuklarının ve eşlerinin sayısını tahmin edersek tüm nüfusu aşağı yukarı bulmuş oluruz. Bu da 85 evli erkeğin 85 karısı ve kız çocuk nüfusunun erkek çocuk nüfusundan her zaman fazla olduğunu dikkate alırsak 100 civarında kız çocuğun olduğuna ulaşabiliriz. Ve toplam bu tarihte Hubyar Köyünde 357 civarlarında bir nüfusun olduğunu düşünmek oldukça gerçekçidir.

Erkek Nüfus: 172

Kadın Nüfus (Tahmini) :185

Toplam Nüfus: 357

Kaynaklar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.