Hohmann transfer yörüngesi
Hohmann transfer orbiti, bir uzay gemisindeki motorların belli bir süre yakılmasıyla aynı düzlem üstünde olan bir orbitten diğerine geçişdir. 1925'te Alman fizikçi, Walter Hohmann tarafından bulunmuştur.
Açıklama
Hohmann transfer orbiti, bir eliptik orbitin yarısıdır. İlk orbitte, orbit hızına düz yönde (prograde) hesaplanmış bir delta-v hızının motorlar yakılarak orbital hıza eklenmesiyle birlikte orbit değişir ve orbital yükseklik artar. Bu geçiş, finansal açıdan en ucuz orbit arası geçiş yöntemidir.
Basit Hohmann Prosedürü (Dünya - Ay)
Kalkıştan sonra, Hohmann transfer bilgisayarının olduğu bir uzay gemisinde:
- 1. Dünya üzerinde alçak orbite girilir (Low-Earth Orbit, LEO).
- 2. Ay'ın Dünya üzerindeki orbitin eğimi ile geminin Dünya üzerindeki orbitinin eğimi sıfıra eşitlenir (Relative Inclination). Eğimlerin düzeltilmesi yükselme ve alçalma düğümlerinde, orbital hıza pozitif/negatif normal hizasında yapılan yanmalarla gerçekleşir.
- 3. Hizalama sona erdikten sonra, Ay'ın orbitine girmek için gerekli olan delta-v hızı hesaplanır ve bilgisayara girilir.
- 4. Bilgisayarda, enjeksiyon noktasının açısal değeri arttırılarak o anki orbit üzerinde bir enjeksiyon noktası belirlenir.
- 5. Enjeksiyon noktasına ulaşıldığında ana motorlarda orbit hızına düz bir yönde patlama gerçekleştirilir ve geminin hızına delta-v kadar hız eklenir.
- 6. Bir süre sonra Ay'ın orbitine girilir.
Bu orbit, eğer düzgün hesaplanmazsa, sadece belli bir süre gemiyi yörüngede tutar. Daha uzun uçuşlar için düzeltme yanması yapılması gerekmektedir.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.