Himmet Ağa'nın İzdivacı

Himmet Ağanın İzdivacı, 1914 yılında çekilmeye başlanan ve 1918 yılında gösterime giren Türk filmi. Filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kalmış ve o süre içinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı çekilmiştir.

Himmet Ağa'nın İzdivacı
Yönetmen Fuat Uzkınay
Sigmund Weinberg
Yapımcı Merkez Ordu Sinema Dairesi
Senarist Sigmund Weinberg
(Molière'nin "Le, Mariage Force Zor Nikâh" adlı oyunundan)
Oyuncular Arşak Benliyan
Behzat Butak
Ahmet Fehim
Galip Arcan
İsmail Zahit
Kemal Emin Bara
Hakkı Necip Ağrıman
Ömer Aydın
Behzat Haki
Görüntü yönetmeni Fuat Uzkınay
Cinsi Sessiz film
Renk Siyah-beyaz
Yapım yılı 1916 , Osmanlı Devleti
Çıkış tarih(ler)i 1918

Film Hakkında

Genç bir kızla evlenmek zorunda kalan yaşlı bir adamın öyküsü. Türk sinemasının ilk konulu uzun metrajlı filmi 1916 tarihli Himmet Ağa'nın İzdivacı filmi, 1869 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından Moliere'in 'Le Marriage Force' adlı oyunundan “Zor Nikah” adı ile yapılan tercümeye dayanmaktadır. Oyuncuları, bu piyesi daha önce defalarca sahneye koyan Arşak Benliyan'a ait operet kumpanyasının sanatçılarından oluşmakta idi. Himmet Ağa'nın İzdivacı 1916 yılında yapımına ilk başlanan film olmasına rağmen seyirci önüne çıkan ilk Türk filmi değildir. Arsak Benliyan Operet Kumpanyasının erkek oyuncuların askere alınması ile yarım kalmış 1918 yılında tamamlanabilmiş.

Rumen uyruklu Polonya Yahudisi Sigmund Weinberg bu filmi çekmeye başladığında Romanya'ya harp ilan ettiğimiz için memleketi terk etmiş, daha sonra filmin yönetmenliğini Reşad Rıdvan yapmış, operatörlüğü de Fuat Uzkınay üstlenmiş ve film 1918 yılında bitmiştir. Vahram Balıkçıyan ise filmin çekildikten sonra İngiltere’ye götürüldüğünü ve orada gösterime girdikten sonra geri dönmediğini belirtmektedir. Sinema yazarı Nurullah Tilgen'in yayınlanmamış notlarına göre yarım kalan filmi Fuat Uzkınay değil, dönemin ünlü tiyatrocularından Reşat Rıdvan tamamlamıştı.

Oyuncular

Kaynakça

  • Türk Sinema Tarihi - Fikret Hakan

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.