Hekate

Hekate, ay ve gece ile ilişkilendirilmiş bakire tanrıçadır. Türkiye'de Lagina antik kenti, tanrıçanın başlıca kült merkezidir. Titan soylu Perses ve Asteria'nın kızıdır. Ay ve gecenin dışında ölüler, yeraltı ve büyücülük ile ilişkilendirilmiştir. Korkuyla karışık bir saygı uyandırır. Mitolojide çok ön planda olmayan Hekate'ye, özellikle erken hristiyanlık döneminde birçok olumsuz anlam yüklenmiştir. Günümüzde Neopaganizmde sevilen bir tanrıçadır.

Hekate
Hekate Chiaramonti
Yeraltının Hanımı
Özellikleri
Alanı Ay, yeraltı ve büyücülük
Semboller Köpek, ay ve meşale
Görünüşü genelde üç yüzlü şekilde betimlenir
Kişisel bilgileri
Ebeveynler Perses ve Asteria
Bergama Zeus Sunağından elinde meşale ile Hekate

Özellikle Karyalılar tarafından sevilen tanrıça, Anadolu ya da Trakya kökenlidir. Tanrıça, Artemis ve Apollo ile anne tarafından kuzendir. Baştanrı Zeus'un dünyayı, kendisi gökyüzünü, kardeşleri Poseidon denizleri, Hades ise yeraltını alacak şekilde paylaştırır ama tanrıça Hekate ise bu 3 alandada yetki verir. Mitolojide Persephone'nin kaçırılışı efsanesinin bazı varyasyonlarında yer alır.

Tanrıçanın üç yüzlü tasviri zamanla ay tanrıçaları Hekate-Artemis-Selene şeklinde bir üçleme(teslis) inanıcında doğdurmuştur. Trakya açıklarındaki Semadirek adası, tanrıçanın diğer önemli kült merkezidir. Tanrıçanın bazı kült isimleri ve bunların karşılıkları;

  • Aedonaea (Αιδωναια): Yeraltının Hanımı
  • Brimo (Βριμω): Kızgın olan / Korkunç olan
  • Perseis (Περσεις): Yokedici / Perses'in kızı
  • Trimorphis (Τριμορφις): Üç vücutlu

Homeros'un eserlerinde yer almayan tanrıça hakkında Hesiodos, Thegonia adlı eserinde bahseder;

Resimler

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.