Hayat bilgisi

Hayat bilgisi, çeşitli ülkelerde ilkokul düzeyinde verilen ders. Almanya'da "Sachunterricht",[1] Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde[2] "hayat bilgisi" adıyla verilir. Sosyal bilimler ve doğa bilimleri kökenli içerikler, bu ders çerçevesinde çocuklara öğretilir; bu bağlamda tarih, yurttaşlık, fizik, biyoloji, sağlık gibi alanlardan materyal ders müfredatında yer alır.[3]

Hayat bilgisi dersinin temelinde Gestalt psikolojisi bulunur. Bu teoriye göre çocuklar ilkokul üçüncü sınıfa dek dünyayı bir bütün olarak algılar, olayların fenni ve sosyal boyutlarını ayrıştırmazlar. Bu doğrultuda öğrenciye "mevsimler" teması öğretilirken, hem kışın nasıl giyinileceği, hem de kış mevsimiyle ilgili bilimsel noktalar birlikte aktarılır. Almanya ve Türkiye'de bu yaklaşım benimsenirken, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi başka ülkelerde müfredatta "hayat bilgisi" dersi yer almaz, ilk yıllardan itibaren ayrık dersler verilir.[4]

Kaynakça

  1. Pamuk, İrem; Pamuk, Akif (2018). "ALMANYA'DA SACHUNTERRICHT (HAYAT BİLGİSİ) DERS KİTAPLARINDA BİR ARADA YAŞAM KÜLTÜRÜNÜN SUNUMU" (PDF). Tarih Okulu Dergisi. 11 (24). ss. 1081-1108. doi:10.14225/Joh1245.
  2. https://www.havadiskibris.com/eski-anlayisa-mahkum-hayat-bilgisi-kitabi/
  3. Baysal, Z. Nurdan; Tezcan, Özlem; Demirbaş Nemli, Burcu (2017). "Hayat Bilgisi Ders Bütünlüğünün ve Gerekliliğinin Öğretmen Görüşlerine Göre İncelenmesi" (PDF). Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 11 (24). ss. 476-492. doi:10.14582/DUZGEF.759.
  4. Kabapınar, Yücel (2012). Kuramdan Uygulamaya Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi (PDF) (3 bas.). Ankara: Pegem Akademi. s. 2.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.