Hash fonksiyonu

Hash fonksiyonu, değişken uzunluklu veri kümelerini, sabit uzunluklu veri kümelerine haritalayan algoritma veya alt programdır. Örneğin, bir kişinin ismi değişken uzunlukta ise, tekil tam sayı olarak hash'lenebilir. Hash fonksiyonlarından geri dönen değerlere, hash değerleri, hash kodları, hash toplamları (hash sums), kontrol toplamları (checksums) veya basit olarak hash'ler olarak isimlendirilir.

İsimleri 0 ile 15 arasında haritalayan hash fonksiyonu. "John Smith" ve "Sandra Dee" anahtarları arasında çakışma var.

Açıklamalar

Hash fonksiyonları, veritabanında genellikle tabloda aranan bir veriyi hızlı bir şekilde bulmak veya veri karşılaştırma işlemlerini hızlandırmak, büyük bir dosyada aynı veya benzer kayıtları tespit etmek, DNA dizisinde benzer dizilimleri bulmak vb. işlemler için kullanılır.[1]

Anahtarlar Arası Çakışma Durumu

Yandaki şekilde göründüğü gibi, çakışma durumu söz konusu olduğunda aynı anahtara ait veriler çakıştıkları anahtardan itibaren bağlı liste olarak dallanma başlarlar. Örneğin, 2 anahtarına ait 3 farklı veri geldi bu veriler 2 anahtarından itibaren bağlı liste kuracaklardır.

Kaynakça

  1. Knuth, Donald (1973). The Art of Computer Programming, volume 3, Sorting and Searching. ss. 506-542.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.