Halkların Demokratik Kongresi

Halkların Demokratik Kongresi, kısa adıyla HDK 15 Ekim 2011 yılında Ankara'da kuruldu.

Halkların Demokratik Kongresi
Kısaltma HDK
Eş Sözcüler Ertuğrul Kürkçü
Sebahat Tuncel
Slogan(ları) "Umuda Yolculuk"
"Bu Daha Başlangıç"
Kuruluş tarihi 15 Ekim 2011
İdeoloji Demokratik sosyalizm
Siyasi pozisyon Sol
Resmî renkleri Mor, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, pembe
İnternet sitesi

Nedir

2011 genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile 20'ye yakın sosyalist parti ve hareket iş birliği yaparak Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nu oluşturuldu. Genel seçimlerde %10 seçim barajını aşamayacağı gerekçesiyle bağımsız milletvekilleri ile meclise girmeyi amaçlayan bu blok 41 ilde 65 bağımsız adayla seçime girdi. 36 aday seçilmeyi başararak meclise girdi. Partiler bu iş birliğini geliştirerek geniş bir Türkiye muhalefeti örgütlemek üzere çalışmalarına devam ettiler. 2011 yılının Ekim ayında bir kongre düzenleyerek bu iş birliğini genişlettiler. sosyalist partiler, sendikalar, kadın, LGBT ve çevre hareketleri, emek ve hak temelli sivil toplum örgütleri, Anadolu'da yaşayan çeşitli dini azınlıkların temsilcilerinden oluşan, 81 ilden 820 delegenin katılımıyla düzenlenen kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adı verildi.

Amacı

HDK, Türkiye'de emek ve demokrasi güçlerinin, azınlıkların, ezilenlerin, dışlananların bir araya gelerek mevcut siyasete alternatif yeni bir siyaset oluşturma hedefiyle yola çıkmıştır. Başta Kürt hareketi olmak üzere tüm etnik kimliklerin, din ve mezheplerin, kadınların, LGBT bireylerin, azınlıkların, çevre hareketlerinin ve bağımsız bireylerin kendilerini ifade edebilecekleri bir platform oluşturmayı amaçlar.

Örgütlenme

HDK, bileşenlerinin toplumsal tabanlarına bakılmaksızın eşit temsile dayanan bir örgütlenme tarzını benimsediğini ifade etmektedir.

Kadınların, gençlerin, LGBT bireylerin temsillerini teşvik edecek kotalar ile eşitlikçi bir yapı kurulmaya çalışır. Mahalle, belde, kent meclisleriyle siyaseti tabana yaymayı amaçlayan bir örgütlenme tarzı amaçlar. Katılımcı, çoğulcu demokrasiyi uygulamaya yönelik bir çaba içine girer.

Bileşenler

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.