Grand Pera

Grand Pera, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan İstiklal Caddesi üstünde bulunan Cercle d’Orient (Türkçe: Serkildoryan)[1] kompleksini kapsayan bir alışveriş ve performans merkezi. Yapının olduğu bölgenin bir kısmında eskiden Emek Sineması yer almış, daha sonra ise restorasyon sonucunda bölgeye Grand Pera inşa edilmiştir.

Grand Pera, gösteri merkezi olması açısından 1.250 metrekarelik fuaye alanına sahip 540 kişilik Emek Sineması'na, 800 kişilik 8 yeni sinema salonuna, 150 kişilik bir kapasiteye sahip ve teleskopik oturma düzenli bir tiyatro salonuna sahiptir. Sinema alanları Grand Pera bünyesinde kurulmuş Cinemo adlı şirketçe işletilmektedir. İstanbul Madame Tussauds'da binanın alt karında yer almaktadır. Binanın geri kalan %60'lık bölümünde mağaza ve işletmeler yer almaktadır.[2][3]

Tarihçe

Serkildoryan (Cercle d’Orient) Binası, Alexandre Vallaury adlı Levanten mimar tarafından 1882 yılında inşa edilmiştir. İlerleyen dönemlerde binada giysi satıcıları ve berberler bulunmuştur. Bina 1958 yılında Emekli Sandığı tarafından satın alınmış, daha sonraki dönemlerde Emek, Rüya Sinemaları ile Şehir Tiyatroları’nın komedi kısmı binanın bir kısmını kaplamıştır. Geri kalan kısımlar 1971'e kadar Büyük Kulüp olarak hizmet vermiştir.[4]

Grand Pera'yı kapsayan Cercle d’Orient bina kompleksi, 2006 yılında, 5366 sayılı kanuna dayandırılarak Beyoğlu Belediyesi altında “Yenileme Alanı” olarak ilan edildi. 2009'da Yenileme Kurulu'nun onaylaması ile, Cercle d’Orient binası ve Emek Sineması’nı kapsayan kompleksin restorasyon süreci başlatıldı. Restorasyon sürecinde Emek Sineması'na daha sonraki yıllarda eklenmiş çeşitli modifikasyonlar çıkartılmış ve 1924'deki hâline uygun inşa edilmeye çalışılmıştır.[2] Emek sineması, süslemeleri ile birlikte Grand Pera'nın 5. katına taşınmış, bulunduğu eski yere ise mağazalar inşa edilmiştir.[5] Restorasyon ve inşa çeşitli eleştirilere tabi tutulmuş ve hakkında protestolar düzenlenmiştir. Yürütülen proje çalışmaları sonucunda, 1. derece tarihi eser olarak tescillenen Cercle d’Orient’nın restorasyon çalışmaları tamamlandı ve binanın sinema bölümü 2016 Mayıs ayında açıldı.[1]

Kaynakça

  1. "Tarihçe - Grandpera". www.grandpera.com. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020.
  2. SEMERCİOĞLU, Cengiz. "Emek Sineması'nı gittim, gördüm..." www.hurriyet.com.tr. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020.
  3. "Hakkımızda - Grandpera". www.grandpera.com. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020.
  4. "FARKLI BİR İSTANBUL..." Milliyet. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020.
  5. "'Yeni' Emek ve Grand Pera'da bir gün - Beril Köseoğlu". www.gazeteduvar.com.tr. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.