Gol

Gol, futbol, hentbol, hokey ve buz hokeyi gibi spor müsabakalarında, topun kale çizgisini geçmesi ile kazanılan sayının isimdir. Birçok futbol terimi gibi bu sözcük de Türkçeye İngilizceden girmiştir. İngilizce goal kelimesi amaç, hedef, ideal gibi anlamlar da taşır. Türkçede ise gol sadece sporlarda kale çizgisini geçtikten sonraki olaya denir.

Bir futbol maçında gol

Spor oyunlarında gol

Futbol

Futbol oyununda sahada bulunan kalelerin iki direk arasındaki mesafesi içten 7.32 m. (8 yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)’dir. Golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının bu kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi sonrasında gol atmış sayılır.[1] Eğer ofsayt, faul, elle müdahele gibi olaylardan sonra gol olursa bu goller geçersiz sayılır.

Buz hokeyi

Bu oyunda gol, kıvrık uçlu tahta ya da alaşımdan yapılan sopayla, sert bir lastikten üretilen ve puck (pak) denilen diski rakip takımın kalesine sürüp sokmakla gerçekleşir. Puck’ın kalınlığı 2,5 santimetre ve çapı 7,6 santimetredir. Oyunda kullanılan kaleler kale çizgilerinin tam ortasına gelecek şekilde yerleştirilirler. Kale direkleri buz sathından 1.22m yukarıya ve yan direkler birbirlerinden 1.83m aralıkla yapılır.[2]

Hentbol

Hentbol oyununda, içten içe 3 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğindeki kalelerden topu elle geçirdikten sonra gol yapılmış olur.[3]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2013.
  2. http://amerikabulteni.com/2012/05/14/buz-hokeyi-nasil-oynanir-kurallari-nelerdir-nhl-nedir/
  3. "International Handball Federation: Rules of the Game" (PDF) (İngilizce). International Handball Federation (IHF). 20 Eylül 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.