Galah

Galah veya kırmızı göğüslü kakadu. En yaygın kakadu türlerinden biri olan galah kakaduları anavatanları olan Avustralya'da yaşarlar. İsimleri yerel Aborjin dilinden gelmektedir.

Uçuş esnasında bir galah kakadusu
Galah
Korunma durumu
Asgari endişe (LC)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
(Papağansılar)
Familya: Cacatuidae
(Kakadugiller)
Alt familya: Cacatuinae
Cins: Eolophus
Bonaparte, 1854
Tür: E. roseicapillus
İkili adlandırma
Eolophus roseicapilla
Vieillot, 1817
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Galah ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Galah ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Görünüm

Galah kakaduları ortalama 35 cm uzunluğundadırlar ve 270 ile 350 g arasında ağırlığa sahiptir. Göğüsleri ve yüzleri pembe renkli oldukça ilgi çekici tüyler ile kaplanmıştır. Başlarının üzerindeki tüylerin rengi ise açık pembe renktedir. Sırt tüyleri gri renklidir. Bacakları ve gagaları diğer kakadular gibi gri renk alır. Yaşları arttıkça gözleri de farklı renkler alabilmektedir. Genellikle erkeklerin gözleri koyu renk (siyaha yakın kahverengi) dişilerinki ise açık kahverengi veya kırmızı olur.[1]

Yaşam Alanları

Yaşam alanları

Galah türü Tazmanya bölgesinde endemik olarak yaşayan bir türdür ancak günümüzde Avustralya'nın çeşitli yerlerine göç etmiş ve buraya yerleşmiş olanları vardır. (Melbourne, Perth gibi) Galahlar da diğer Avustralya kuşları gibi orman tahribatından büyük zarar görmüş türlerin içerisindedir.

Galah sürüleri bazen açık çimenli alanlara inebilmektedirler.

Melezleştirme

Galah türleri diğer bir kakadu türü olan küçük corella'lar ile çiftleştirilerek bazı melezler ortaya çıkarılmıştır. Melezleştirmeye uygun bir kuştur.

Kırmızı gözlere sahip bir galah
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Galah#cite_note-Forshaw_.282006.29._plate_3.-3
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.