Görmeli, Ermenek

Görmeli, Karaman ilinin Ermenek ilçesine bağlı bir köydür.

Görmeli
Ülke Türkiye
İl Karaman
İlçe Ermenek
Coğrafi bölge Akdeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 1.032
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0338
Posta kodu 70500
Resmî site
Kışla Mahallesindeki gölet

Coğrafya

Koca Çayır

Ermenek'e 18 km, Karaman'a 200 km'dir.

Tarihçe

Görmeli Köprüsü (Alaköprü)

Köye insanların ne zaman geldikleri kesin olarak bilinmemektedir. Fakat köy halkının iki kol halinde Adana'dan yüzyıllar önce göç ettiği ve bir kolun Mut'ta bir yere yerleştiği diğer kolun ise Görmeli'ye yerleştiği söylenmektedir. Köy sınırları içerisinde Karamanoğulları zamanında yaptırılmış iki adet tarihi eser bulunmaktadır.

Mennan Kalesi: Kale, Ermenek ilçesi, Görmeli köyü sınırları içerisinde, Açıkkır Dağının doğusunda, kuzeyi, güneyi ve doğusu çok dik ulaşımı çok zor olan tepe üzerinde inşa edilmiştir, Karaman Oğullarının önemli kalelerinden birisidir. Tepenin batısında kesme taştan, dikdörtgen planlı, beşik tonoz örtülü, güneybatı ve kuzeybatı köşelerinde iki kulesi olan bir yapı halen ayaktadır. Mennan sığınılacak yer manasına gelir. Kale dik bir dağın üzerinde yalçın kayalarla inşa edilmiştir. Karamanoğulları bu kaleyi bir hileyle Osmanlı Gedik Ahmet Paşa'ya kaptırmasından sonra Pir Ahmet Bey'in intihar ettiği kale bu kaledir. Kale şu an bir harabe görünümündedir. Yetkililerin restorasyon veya eser üzerinde herhangi bir çalışması bulunmamaktadır. Kalenin büyük çapta bir yıkıma uğramasının sebepleri arasında define avcılarının rolü büyüktür.

Görmeli Köprüsü (Alaköprü): Görmeli köyünün 5 km uzağında, Ermenek-Anamur yolundaki bu köprü Göksu Nehri’nin üzerindedir. Köprü nün biri büyük, diğeri de küçük olmak üzere iki kitabesi bulunmaktadır. Bunlardan halat motifli çerçeve içerisine alınmış dört satırlık Arapça büyük kitabesinde h.706 (1306) yılında Karamanoğullarından Mahmut Bey’in oğlu Mirza Halil Bey ile Bedreddin İbrahim Bey ile birlikte oldukları saltanat yıllarında yaptırdıkları yazılıdır. Bu kitabenin üzerindeki küçük kitabede ise mimarının Yusufoğlu Süleyman olduğu yazılıdır. Bu köprünün yapılışı ile ilgili bazı söylentiler de bulunmaktadır. Gülnar’da Gezendi Köprüsü’nü yapan ustanın kalfası Süleyman ustasından gizli olarak bu köprüyü yaptırmış, ustası da bu köprüyü görünce; “öğmeli değil görmeli” demiştir. Bu yüzden de köprünün adı Görmeli Köprüsü olarak kalmıştır. Köprü 62.60 m uzunluğunda, 5.75 m eninde iki gözlü olarak yapılmıştır. Köprünün su seviyesinden yüksekliği 28 m, büyük kemerin açıklığı da 21.60 m'dir. Köprünün kara ile bağlandığı noktalar kayalara oturtulmuştur. Köprünün Ermenek Barajının suları altında kalmış olması talihsiz ve üzücü bir gelişmedir. Ancak köy aynı isimle olduğu yerden daha yukarıya yeniden kuruldu.

Batırma
Tarhana

Nüfus

Köyde evler taştan yapılır
Hayvancılıkta keçi tercih edilmektedir

2000 sayımlarına gör Görmeli'nin nüfusu 1032'dir. Halkın büyük çoğunluğunun yaşı 50 üzerindedir. Köyün yazın nüfusu dışarıdan gelen gurbetçiler ile iki katını aşmaktadır. Nüfus Kışla Mahallesinde diğer yerlere göre daha yoğundur. Boyalık mahallesi de kalabalıktır. Köyün doğusundaki Tekke ve Tuztaşı mahalleleri nüfusun seyrek olduğu ve yaşlı kesimin yaşadığı yerlerdir.

Köyde Harman
Görmeli Üzümü

Fotoğraflar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.