Gökçeada (ada)

Gökçeada (İmroz), Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası’nın batısında yer alan Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 8 776 kişidir[1]. Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.

Gökçeada
Coğrafya
Denizi Ege Denizi
Gölü Gökçeada Barajı
Diğer adalar İmroz
İklim Akdeniz İklimi
Yüz ölçümü 285 km2
Sahil şeridi 92 km
Zirve 673 m 
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Marmara Bölgesi
Çanakkale
Yerleşim yerleri
Demografi
Nüfus 8 776

Çanakkale Boğazı'nın kuzeybatısındaki adada Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ilçesi kuruludur. Yunanca adı İmbros (Imbrus) olan adaya, Osmanlı Türkleri İmroz adını vermiş, 1970 yılında ise Gökçeada adını almıştır[2].

Tarih

Büyükdere vadisinde, sahilden 1,5 km içeride 5000 yıllık ‘’Yeni Bademli Höyüğü’’ yer alır. Güneybatıdaki Uğurlu Köyü civarında, İsa Tepesi eteklerinde bulunan Zeytinlik Höyüğünde yerleşim MÖ 6000-5000 yıl önceye kadar gider. Bu veriler adada yerleşimin günümüzden 8500 yıl kadar önce başladığını göstermektedir. Yeni Bademli höyüğü çevresinde yerleşim 5000 yıl önce başlamıştır[3].

Gökçeada Roma döneminde de önemini korumuştur. Yerleşim merkezleri daha yükseklere kurulmuş ve kaleler görülmeye başlanmıştır. Bu dönemde Yukarı Kaleköy önemli bir yerleşimdir. Buradaki kale surları, akropol, heykel ve mermer parçaları, duvar kalıntıları Roma veya Ceneviz özellikleri gösterir. Kaleköy civarındaki, adaya da adını veren antik İmbros şehri harabe halindedir[4]. Bizans’ın son yıllarında ada Venedik ve Cenevizlilerce yönetilmiştir. Deniz ticareti vergisi ve Tuz Gölü'nden elde edilen tuz Venedikliler açısından önemliydi. Osmanlılar boğazın hakimiyeti ve adaya kurdukları tersane ile askeri üs için adayı almak istiyorlardı. Adayı kaybeden Ceneviz ve Venediklerin Karadeniz ve boğazlar ticareti sona ermiştir[4].

Çanakkale Savaşları'nda ada İngilizlerin eline geçti. Havaalanı yapılan ada, müttefiklerin karargahı oldu. Ada daha sonra 1922-1923 yıllarında Yunanistan'ın kontrolüne girdi. Lozan'da On İki Ada ile birlikte Yunanistan'a bırakılması tartışılan ada, Yunanistan'ın savaş tazminatına karşılık Türkiye’ye bırakılmıştır.

Coğrafya

Adanın kuzey bölümleri daha yüksek ve diktir. Güney kıyılar daha alçak ve yataydır. Güneydoğuda Aydıncık Yarımadası'nın karaya bağlandığı alanda ‘’Tuz Gölü’’ oluşmuştur. Göl tombolonun iki kıyı kordonu arasında bulunmaktadır[3]. Dik olan kuzey kıyılarda falezler oluşmuştur. Akarsular kısa ve eğimlidir. Heyelan olayları görülür.

Gökçeada'nın ana ekseni GB-KD yönündedir. Bu uzanış Gelibolu Yarımadası ve KAF'ın devamı olan kuzey Ege çukurlarının uzanışına uyar. Kuzeyinden 1000 m'yi bulan derin çukurlar ile sınırlandırılan ada, Biga ve Gelibolu kıta sahanlığı üzerinde yer alır. Adanın genel görünümünde tektonik olaylar önemlidir[3].

Adanın yükseltileri orta ve kuzey bölümlerinde yer alır. K-G doğrultusunda eğim ve yükselti düzenli olarak azalır. En yüksek zirve 673 m ile Doruktepe'dir. Karaçalı Tepe (646 m), Ulukaya Tepe (638 m), diğer yüksek alanlardır.

AKARSULAR: Adanın en büyük akarsuyu Büyükdere'dir. Adanın ortalarından doğar, kuzeydoğuya yönelir. Gökçeada (Çınarlı) ve Zeytinli yerleşimlerini geçtikten sonra kuzeye döner. Bu noktadan sahile kadar geniş tabanlı vadiye sahiptir. Kaleköy yakınlarında, Kale Koyu'nda denize dökülür. Büyükdere üzerinde içme suyu ve sulama amaçlı Gökçeada Barajı yapılmıştır. Ayrıca akarsunun sol yanında Gökçeada Havaalanı bulunur. Adanın batısında, güneydoğu yönünde akan Çıkırım ve Ballı dereleri bulunur[3].

Nüfus

1569 yılında adada yaklaşık nüfus 5000 kişidir. 1831 nüfus sayımında 2505 kişi, 1887’de 7166 kişi, 1895'te 8500 kişi adada yaşamaktadır[4]. Ada nüfusu, 1990’da 7 948, 2010’da 7 074, 2016’da 8 776 kişidir.

Türkiye’nin tek Sualtı Milli Parkı Gökçeada’da, Yelkenkaya ile Yıldızkoy arasındadır. Adaya Çanakkale merkezden ve Kabatepe limanından (Eceabat) feribot seferleri yapılmaktadır. Adaya karasal bağlantı kuzeydoğudaki Kuzu Limanı’ndan sağlanmaktadır. Çanakkale’den 33 mil, Kabatepe Limanı’ndan 14 mil mesafededir.[2].

Kaynakça

  1. SARI, Ramazan ve ark. "GÖKÇEADA'NIN (ÇANAKKALE) JEOLOJİSİ" (PDF). /dergi.mta.gov.tr. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018.
  2. "Gökçeada (İmroz)". canakkalekulturturizm.gov.tr. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018.
  3. ÖNER, Prof. Dr. Ertuğ; VARDAR, Yrd. Doç. Serdar. "GÖKÇEADA'NIN (ÇANAKKALE) PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ VE JEOARKEOLOJİSİ". dergipark.gov.tr. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018.
  4. KAHRAMAN, Selver Özözen. "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GÖKÇEADA'DA YERLEŞMELERİN DAĞILIŞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER". dergipark.gov.tr. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.