Fenerköy, Çarşıbaşı

Tarihçe

Yoroz (Fener Köyü) adını Fransızlar tarafından inşa edilen Yeros Fenerinden almıştır. Daha sonra mahallesin adı Fener olarak değiştirilmiş ve köy Fener Köyü olarak tescil edilmiştir.

Köyü kuranların, köye çobanlık yapan ve sürülerini otlatmak amacıyla gelen Eynesil'liler olduğu söylenir(Sofoğlu ailesi). Bunlar mahallesin üst bölümüne, kendi adlarıyla anılan tepeye yerleştiler. 'Sofoğlu ailesi' sürülerini mahallesin otlaklarına salarak bol otlardan ve temiz havadan hoşlandıkları için burayı terk etmediler. Daha sonra buraya başka ailelerin göç etmesiyle nüfus çoğalmıştır.

Köy, Karadeniz'e yaslanmış gibi denizi karşısına almıştır. Bu haliyle mükemmel bir manzara sergilemektedir. Denizden baktığınızda, dalgaların sahile vuruşunu ancak çok ünlü şairler izah edebilir. Yukarıda da değindiğimiz ve mahallesin adını aldığı 'Yoroz Feneri', mahalledeki tarihi eserlerin başında gelir. Erozyona uğramış tarihi kalesi vardı ancak bugün kalıntılarına dahi rastlanılmamaktadır. Sahil, denize girmek için son derece güzel kumsallarla doluyken, seksenli yılların sonlarına doğru sahil yolu nedeniyle taşlarla doldurulmuştur. Yine de Yoroz altı mevkiinde ihtiyacı karşılayacak bir kumsalımız mevcuttur. Lütfen kıymetini bilelim. Denizin kirliliği diye bir olaya rastlamak mümkün değildir. Köyümüzde olmayan bir tek şey vardır: O da hiç kimsenin bu güzellikleri göremeyişi. Kısaca turizm için her var, tesis yok.

Köy halkının başlıca geçim kaynağı balıkçılıktır. Tarım ve hayvancılık daha sonra gelmektedir. Balıkçılık son yıllarda azaldığı ve avcılığın oldukça gerilemesi sonucu yöre halkı zor durumda kalmış ve yeni arayışlar başlamıştır. Alternatif çözüm: Uzak denizlerde balıkçılık olarak görülmektedir. Son yıllarda aileler ; çocuklarını okutarak devlet dairelerinde iş bulabilme ve geçimlerini bu şekilde temin edebilmeleri hususunda büyük eğilim göstermektedirler. Tarım ve hayvancılık geri planda geçim kaynağı olarak görülmektedir. Zira arazinin dar oluşu kalabalık nüfusu geçindirmekte etkisiz kalıyor. Köyümüz insanı bu bakımdan göçe zorlanmaktadır. Arazinin büyük bir bölümü fındık dikili olduğu için tarıma elverişli sahalar azalmıştır. Mahallede hemen hemen her yıl açılan el sanatlarını geliştirici kursların da ekonomik yönden ailelere bir katkısı olmamaktadır. Mahallede kadınlar, özellikle uzun kış boyunca boş vakitlerinde çeyizlik elişleri yaparak aile bütçesinin giderlerini azaltma yönünde katkıda bulunurlar.

Coğrafya

Trabzon iline 30 km, Çarşıbaşı ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 997
1997 -

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.